Vesti
Saopštenja

SNF: Genocid počinjen nad Srbima

Srpski nacionalni forum (SNF) saopštava da je namera pojedinih albanskih ratnih i poratnih lidera da Srbiju optuže za genocid nad Albancima unapred smišljeni kontrapotez iz straha da i sami ne bi bili optuženi za genocid nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

SNF: Genocid počinjen nad Srbima
Predstavnici SNF (Foto arhiva Kim)

Na to su, kako ističu u Srpskom nacionalnom forumu, upozorili i neki albanski mediji navodeći da se u nacrtu zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu spominje i genocid.

“Ako je neko na KiM doživeo genocid, onda to svakako nije albanski već srpski narod. Činjenice o tome neumitno ukazuju: albanski ekstremisti, koji su za samo par meseci od juna 1999. ubili oko hiljadu i oteli isto toliko Srba i drugih nelabanaca, prognali više od 250 hiljada, odnosno čak dve trećine srpskog stanovništva, pripadnika romske i drugih zajednica. Uzurpirano je ili uništeno oko 50.000 njihovih kuća i stanova, na hiljade hektara obradivog zemljišta, iseljene sve njihove institucije, škole, fakulteti, univerzitet, radio, TV, novinske i druge medijske i izdavačke kuće”.

Pozivajući se na podatke UNMIK-a od 1999. godine, SNF podseća da je na Kosovu sistematski, u dirigovanom nasilju, spaljeno, srušeno i devastirano 155 srpskih pravoslavnih crkava i manastira.

“Uništeno je ili pokradeno više od 10.000 ikona i crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, uništeno 250 grobalja i oko 7.000 nadgrobnih spomenika. Preimenovano je i albanizovano na hiljade srpskih toponima i svih drugih naziva sa hiljadugodišnjim trajanjem”.

SNF poziva albanski politički i intelektualni establišment da odbaci ovakve “propagandističko-politikantske smicalice” i od svojih lidera zatraži da se okrenu istinskom rešavanju teškog socijalnog stanja na Kosovu.

Ukoliko Skupština Kosova bude donela pomenutu rezoluciju, SNF će zatražiti od Vlade i Skupštine Republike Srbije da donesu Rezoluciju o albanskom genocidu nad Srbima na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023