Vesti
Saopštenja

“Snažno liderstvo i političko jedinstvo neophodni Kosovu”

Snažno liderstvo i političko jedinstvo neophodni su na Kosovu više nego ikada pre dok se vodi bitka protiv “ogromnog izazova” koji predstavlja Kovid-19, rekao je šef UNMIK-a Zahir Tanin tokom obraćanja u Savetu bezbednosti, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
“Snažno liderstvo i političko jedinstvo neophodni Kosovu”
Zahir Tanin (Foto afghanistan-un.org)

Tanin je svoj govor započeo izražavanjem saučešća svima u području Misije čiji su životi pogođeni globalnim virusom, i skrenuo pažnju na posebnu ranjivost Kosova u slučaju većeg širenja pandemije, ističe se u saopštenju UNMIK-a.

“Iako medicinsko osoblje ulaže herojske napore, resursi zdravstvene zaštite na Kosovu preopterećeni su do krajnjih granica”, smatra Tanin.

Kako je saopšteno, Tanin je izrazio zabrinutost povodom unutrašnje političke nestabilnosti na Kosovu, uključujući i izglasavanje nepoverenja u parlamentu, 25. marta.

“Nesrećna karakteristika trenutnih okolnosti na Kosovu je da su političke podele odvukle pažnju mnogih lidera od zdravstvene krize. Ove podele doprinele su smanjenju poverenja javnosti u političko liderstvo u vreme pojačane anksioznosti i neizvesnosti”.

Tanin smatra da su "fokusirana vlada, mobilizacija ljudi i resursa, kao i snažno liderstvo" tri ključna elementa za uspeh pobede nad kovidom-19, ističe se u saopštenju.

“Pozivam političke lidere da se fokusiraju da ujedine svoju energiju, a da lične i političke agende ostave po strain”, poručio je Tanin.

On se takođe osvrnuo na pozitivne radnje koje su preduzete u okviru misije i van nje.

"Primeri preko potrebne ’pozitivne saradnje između zajednica i šire’ uključuju poboljšanu komunikaciju i saradnju zdravstvenih vlasti u Prištini i Beogradu, koja ja omogućila donaciju testova iz Srbije i slobodan protok osnovnih artikala preko prelaza; prihvatanje kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT od strane Evropske mreže operatora prenosnog sistema, što će unaprediti regionalnu energetsku efikasnost; imenovanje specijalnog predstavnika od strane Evropske unije, kako bi dijalog Beograda i Prištine napredovao; nedavne zajedničke inicijative u infrastrukturi i transportu pod okriljem specijalnog izaslanika predsednika SAD, kao i početno ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine".

Zahir Tanin je detaljno objasnio kako su UNMIK I UNKT prilagodili svoj rad tokom pandemije, pružili direktnu pomoć ranjivim zajednicama i opštinama, podržali lokalne zdravstvene vlasti, rade zajedno sa lokalnim medijskim partnerima u širenju informacija vezanih za javno zdravlje, odgovaraju na porast porodičnog nasilja za 36 odsto i blisko nadgledaju ljudska prava.

Misija je takođe preduzela sve mere opreza kako bi zaštitila svoje osoblje i do danas nema registrovanih slučajeva infekcije Kovidom-19, ističe se.

“Mi smo uz narod na Kosovu u borbi protiv pandemije Kovid-19”.

U toku je sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, a stavove Beograda brani ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020