Vesti
Saopštenja

“Smišljeno zataškavanje podmuklog zločina”

Narodni pokret „Оtadžbina“ i Srpski nacionalni forum poručuju u zajedničkom saopštenju da ne postoji nikakvo opravdanje za istražne i pravosudne Кosova i Srbije, niti razlog koji bi, i jedne i druge, oslobodio odgovornosti zbog vođenja postupka za ubistvo Olivera Ivanovića bez ikakvog rezultata.
“Smišljeno zataškavanje podmuklog zločina”
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Danas je, podsećaju zajedno, 1000. dan od kada je likvidiran Oliver Ivanović, a da isto toliko traje i , kako navode, smišljeno zataškavanja ovog svirepog i podmuklog zločina.

“Činjenica da je i posle skoro 3 godine od ubistva sudski postupak vraćen na sam početak, najdirektnije govori o smišljenom opstruiranju u otkrivanja nalogodavaca i izvršilaca ovog gnusnog zločina”.

Iz ove dve organizacije smatraju da je istraga poverena “nesposobnim i korumpiranim kosovskim bezbednosnim službama i organima pravosuđa”, za šta posebnu odgovornost snosi međunarodna zajednica.

Istovremeno je, kažu, neprihvatljivo i ponašanje državnog vrha Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. SNF i “Otadžbina” podsećaju u svom saopštenju i na izjavu Vučića nakon ubistva kada je javno obećao da će „prevrnuti svaki kamen“ da bi pronašao nalogodavce i izvršioce.

“Umesto da angažuju sve nadležne bezbednosne i pravosudne organe i omogući im da istraže okolnosti, pokušaju da pronađu nalogodavce i učinioce ovog gnusnog kukavičkog političkog ubistva, on je, zloupotrbljavajući svoju političku moć, od mnogih osumnjičenog Milana Radojičića, oslobodio od bilo kakve sumnje, poligrafskim ispitivanjem, što je nepoznato u pravosudnoj praksi Srbije i šire”.

Ističu da kako je „utvrdio“ da Milan Radojičić „nema nikakve veze“ sa Oliverovim ubistvom, tako je Vučić, kažu, mogao da naloži nadležnim organima da pronađu nalogodavce i autore inkriminisanog spota o Oliveru Ivanoviću, u kome je proglašen veleizdajnikom i kojim mu je “na čelu nacrtana meta”.

Smatraju da je rezultat stvorene atmosfere rezultiralo ubistvom lidera GI SDP. “A najtužnija činjenica je , da su ga oni isti koji su ga proglasili veleizdajnikom i stranim plaćenikom, sahranili u Aleji zaslužnih građana, kome je i tu mesto, ali ne tako rano i u njihovoj režiji”, ističu u saopštenju.

Na kraju naovde da su “ćutanje i prikrivanje činjenica o ubistvu teška krivična dela”, ali da se nadaju da će jednog dana svi odgovorni biti procesuirani.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021