Vesti
Saopštenja

“Smišljeno zataškavanje podmuklog zločina”

Narodni pokret „Оtadžbina“ i Srpski nacionalni forum poručuju u zajedničkom saopštenju da ne postoji nikakvo opravdanje za istražne i pravosudne Кosova i Srbije, niti razlog koji bi, i jedne i druge, oslobodio odgovornosti zbog vođenja postupka za ubistvo Olivera Ivanovića bez ikakvog rezultata.
“Smišljeno zataškavanje podmuklog zločina”
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Danas je, podsećaju zajedno, 1000. dan od kada je likvidiran Oliver Ivanović, a da isto toliko traje i , kako navode, smišljeno zataškavanja ovog svirepog i podmuklog zločina.

“Činjenica da je i posle skoro 3 godine od ubistva sudski postupak vraćen na sam početak, najdirektnije govori o smišljenom opstruiranju u otkrivanja nalogodavaca i izvršilaca ovog gnusnog zločina”.

Iz ove dve organizacije smatraju da je istraga poverena “nesposobnim i korumpiranim kosovskim bezbednosnim službama i organima pravosuđa”, za šta posebnu odgovornost snosi međunarodna zajednica.

Istovremeno je, kažu, neprihvatljivo i ponašanje državnog vrha Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. SNF i “Otadžbina” podsećaju u svom saopštenju i na izjavu Vučića nakon ubistva kada je javno obećao da će „prevrnuti svaki kamen“ da bi pronašao nalogodavce i izvršioce.

“Umesto da angažuju sve nadležne bezbednosne i pravosudne organe i omogući im da istraže okolnosti, pokušaju da pronađu nalogodavce i učinioce ovog gnusnog kukavičkog političkog ubistva, on je, zloupotrbljavajući svoju političku moć, od mnogih osumnjičenog Milana Radojičića, oslobodio od bilo kakve sumnje, poligrafskim ispitivanjem, što je nepoznato u pravosudnoj praksi Srbije i šire”.

Ističu da kako je „utvrdio“ da Milan Radojičić „nema nikakve veze“ sa Oliverovim ubistvom, tako je Vučić, kažu, mogao da naloži nadležnim organima da pronađu nalogodavce i autore inkriminisanog spota o Oliveru Ivanoviću, u kome je proglašen veleizdajnikom i kojim mu je “na čelu nacrtana meta”.

Smatraju da je rezultat stvorene atmosfere rezultiralo ubistvom lidera GI SDP. “A najtužnija činjenica je , da su ga oni isti koji su ga proglasili veleizdajnikom i stranim plaćenikom, sahranili u Aleji zaslužnih građana, kome je i tu mesto, ali ne tako rano i u njihovoj režiji”, ističu u saopštenju.

Na kraju naovde da su “ćutanje i prikrivanje činjenica o ubistvu teška krivična dela”, ali da se nadaju da će jednog dana svi odgovorni biti procesuirani.Ostale vesti

OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020
Slovenački vojnici Kfor-a pomažu u borbi protiv kovida-19
Slovenački kontingent Kfor-a, koji pripada Regionalnoj komandi Zapad, predvođenoj Italijanima, izvršio je isporuku maski za lice vrtiću u opštini Istok, „radi unapređenja zaštite prosvetnih radnika i učenika od Kovid-19“. Zaštitna oprema obezbeđena i manastiru Visoki Dečani.
  • 23.10.2020
Hoti danas u poseti Severnoj Makedoniji
Premijer Kosova Avdulah Hoti boraviće danas u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji na poziv premijera Zorana Zaeva, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.
  • 23.10.2020