Vesti
Saopštenja

Službene uvrede na nacionalnoj osnovi

Nakon uvrede na nacionalnoj osnovi koje je putem službenog mejla uputio radnik Opštine Junik kolegi u Opštini Gračanica, reagovali su gradonačelnik Gračanice, predsednik kolegijuma IT službenika kosovskih opština i izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština.
Službene uvrede na nacionalnoj osnovi
Printskrin službene prepiske

Predsednik kolegijuma IT službenika kosovskih opština i izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština odgovorili su gradonačelniku Gračanice na protesno pismo povodom uvrede na nacionalnoj osnovi koje je putem službenog mejla radnik Opštine Junik uputio Vladanu Popoviću.

Predsednik Opštine Gračanica Branimir Stojanović uputio je juče najoštriji protest Asocijaciji kosovskih opština, povodom istupa Rustema Pepšija koji je u službenoj prepisci Vladana Popovića nazvao “škaveljom”, što je pogrdni termin kojim Albanci oslovljavaju Srbe.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi u odgovoru Branimiru Stojanoviću izražava žaljenje zbog neprijatnosti i navodi da ova Asocijacija ni na koji način ne stoji i neće stajati iza reči Pepšija.

On je u odgovoru dodao da će predsednik Asocijacije Naim Ismajli narednih dana razgovarati sa gradonačelnikom opštine Junik u vezi ovog problema, te da će Stojanović biti obevešten o rezultatima razgovora.

Na protestno pismo Branimira Stojanovića reagovao je i predsednik kolegijuma IT službenika kosovskih opština Uka Krasnići koji u pisanom odgovoru navodi da je stav Rustema Pepšija njegov “lični akt”, a da predsedništvo kolegijuma ne stoji iza iznetih “kvalifikacija”.

Krasnići je zatražio da se ovo pitanje razmotri na posebnoj sednici kolegijuma krajem ovog meseca.

U poruci koja je stigla na službenu mejl adresu Vladana Popovića, Pepši navodi:

„Sa punim poštovanjem se slažem sa svim tačkama i želeo bih da dodam da bi mi kao predsedništvo u ovom mandatu trebalo da ponovo razmotrimo poziciju Vladana pošto ni u jednom momentu nije bio aktivan i da se isti zameni nekim našim kolegom. Zašto da ne dođe jedan kolega na trening u Drač ili neko drugo mesto, već da ova pozicija ostane prazna samo zato što pripada škaveljskoj manjini“.
Ostale vesti

“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”
Kosovska elektrokorporacija (KEK) nedavno je objavila konkurs za prijem radnika samo na albanskom jeziku, čime je prekršila Zakon o upotrebi jezika, saopštila je Kancelarija poverenika za jezike pri kabinetu premijera Kosova.
  • 24.09.2020
Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020
Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
  • 22.09.2020
Opština Gračanica obezbedila školski pribor za prvake
Podela poklona, počela je dodelom školskog pribora prvacima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini (i isturenim odeljenjima u Radevu, Batusu i Skulanevu) i OŠ „Sveti Sava“ u Sušici, saopšteno je iz Opštine Gračanica. 
  • 22.09.2020
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
  • 21.09.2020