Vesti
Saopštenja

Šlimberže: Slobodni mediji ključ demokratije

Slobodni i profesionalni mediji su ključ demokratskog razvoja Kosova istakao je šef misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlimberže povodom Svetskog dana slobode štampe.
Šlimberže: Slobodni mediji ključ demokratije
Žan Klod Šlimberže (Foto kimenovine.wordpress.com)

Šlimberže je pozvao institucije da garantuju slobodu izražavanja i slobodu medija i obezbede bezbednije radno okruženje za novinare kako bi javnost obaveštavali blagovremeno i objektivno.

“Uprkos nekom ostvarenom napretku u rešavanju slučajeva napada na novinare, mediji su i dalje izloženi političkom i ekonomskom pritisku, a novinari se i dalje zastrašuju i preti im se što dalje ugrožava slobodu izražavanja i slobodu medija na Kosovu”, rekao je Šlimberže.

U pisanoj izjavi medijima šef misije OEBS na Kosovu napomenuo je da je broj napada, pretnji i kampanja narušavanja ugleda novinara i dalje prisutan u velikom broju i da je bilo 24 takvih slučajeva prijavljenih samo u 2014. a do desetak slučaja do aprila 2015.godine.

“Snažno osuđujem ove napade i pretnje usmerene na novinare kao i bilo koju vrstu uticaja na nezavisnost medija. Novinari bi trebalo da budu u stanju da rade slobodno i bezbedno bez nepropisnog uplitanja”, rekao je Šlimberže.

On je pohvalio Skupštinu Kosova što je proverila radni učinak i finansije Radio-televizije Kosova (RTK).

Takođe je pohvalio Nezavisnu komisiju za medije povodom završetka i podnošenja Strategije za prelazak na digitalno emitovanje programa, kao i Savet za štampu Kosova zbog rada na očuvanju načela profesionalnog novinarstva i etike za štampane i online medije kao i na unapređenju daljeg razvoja istraživačkog novinarstva.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021