Vesti
Saopštenja

Šlimberže: Slobodni mediji ključ demokratije

Slobodni i profesionalni mediji su ključ demokratskog razvoja Kosova istakao je šef misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlimberže povodom Svetskog dana slobode štampe.
Šlimberže: Slobodni mediji ključ demokratije
Žan Klod Šlimberže (Foto kimenovine.wordpress.com)

Šlimberže je pozvao institucije da garantuju slobodu izražavanja i slobodu medija i obezbede bezbednije radno okruženje za novinare kako bi javnost obaveštavali blagovremeno i objektivno.

“Uprkos nekom ostvarenom napretku u rešavanju slučajeva napada na novinare, mediji su i dalje izloženi političkom i ekonomskom pritisku, a novinari se i dalje zastrašuju i preti im se što dalje ugrožava slobodu izražavanja i slobodu medija na Kosovu”, rekao je Šlimberže.

U pisanoj izjavi medijima šef misije OEBS na Kosovu napomenuo je da je broj napada, pretnji i kampanja narušavanja ugleda novinara i dalje prisutan u velikom broju i da je bilo 24 takvih slučajeva prijavljenih samo u 2014. a do desetak slučaja do aprila 2015.godine.

“Snažno osuđujem ove napade i pretnje usmerene na novinare kao i bilo koju vrstu uticaja na nezavisnost medija. Novinari bi trebalo da budu u stanju da rade slobodno i bezbedno bez nepropisnog uplitanja”, rekao je Šlimberže.

On je pohvalio Skupštinu Kosova što je proverila radni učinak i finansije Radio-televizije Kosova (RTK).

Takođe je pohvalio Nezavisnu komisiju za medije povodom završetka i podnošenja Strategije za prelazak na digitalno emitovanje programa, kao i Savet za štampu Kosova zbog rada na očuvanju načela profesionalnog novinarstva i etike za štampane i online medije kao i na unapređenju daljeg razvoja istraživačkog novinarstva.Ostale vesti

Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
  • 22.09.2020
Opština Gračanica obezbedila školski pribor za prvake
Podela poklona, počela je dodelom školskog pribora prvacima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini (i isturenim odeljenjima u Radevu, Batusu i Skulanevu) i OŠ „Sveti Sava“ u Sušici, saopšteno je iz Opštine Gračanica. 
  • 22.09.2020
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
  • 21.09.2020
Ambasadori Kvinte pozivaju na poštovanje Specijalnog suda
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozivaju Vladu i Skupštinu Kosova da se usprotive bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva  (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa Ustavom, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ambasade SAD u Prištini.
  • 18.09.2020
Završetak renoviranja kolektivnog centra ”Bergen” do kraja godine
U toku je renoviranje 24 stambene jedinice kolektivnog centra “Bergen” u Ugljaru. Završetak radova i povratak porodica u kompletno opremljene stanove planiran je do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.
  • 17.09.2020
Nova donacija Kfora za borbu protiv kovida-19
Italijanski karabinjeri iz Multinacionalne specijalizovane jedinice Kfor-a donirali su Kosovskoj policiji 22 generatora ozona za dezinfekciju kancelarija i vozila od virusa, bakterija i drugih patogena, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 17.09.2020