Šlimberže: Slobodni mediji ključ demokratije

Slobodni i profesionalni mediji su ključ demokratskog razvoja Kosova istakao je šef misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlimberže povodom Svetskog dana slobode štampe.

Podeli ovaj članak sa:
  • Žan Klod Šlimberže (Foto kimenovine.wordpress.com)

Šlimberže je pozvao institucije da garantuju slobodu izražavanja i slobodu medija i obezbede bezbednije radno okruženje za novinare kako bi javnost obaveštavali blagovremeno i objektivno.

“Uprkos nekom ostvarenom napretku u rešavanju slučajeva napada na novinare, mediji su i dalje izloženi političkom i ekonomskom pritisku, a novinari se i dalje zastrašuju i preti im se što dalje ugrožava slobodu izražavanja i slobodu medija na Kosovu”, rekao je Šlimberže.

U pisanoj izjavi medijima šef misije OEBS na Kosovu napomenuo je da je broj napada, pretnji i kampanja narušavanja ugleda novinara i dalje prisutan u velikom broju i da je bilo 24 takvih slučajeva prijavljenih samo u 2014. a do desetak slučaja do aprila 2015.godine.

“Snažno osuđujem ove napade i pretnje usmerene na novinare kao i bilo koju vrstu uticaja na nezavisnost medija. Novinari bi trebalo da budu u stanju da rade slobodno i bezbedno bez nepropisnog uplitanja”, rekao je Šlimberže.

On je pohvalio Skupštinu Kosova što je proverila radni učinak i finansije Radio-televizije Kosova (RTK).

Takođe je pohvalio Nezavisnu komisiju za medije povodom završetka i podnošenja Strategije za prelazak na digitalno emitovanje programa, kao i Savet za štampu Kosova zbog rada na očuvanju načela profesionalnog novinarstva i etike za štampane i online medije kao i na unapređenju daljeg razvoja istraživačkog novinarstva.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane