Šlimberže: Slobodni mediji ključ demokratije

Slobodni i profesionalni mediji su ključ demokratskog razvoja Kosova istakao je šef misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlimberže povodom Svetskog dana slobode štampe.

Podeli ovaj članak sa:
 • Žan Klod Šlimberže (Foto kimenovine.wordpress.com)

Šlimberže je pozvao institucije da garantuju slobodu izražavanja i slobodu medija i obezbede bezbednije radno okruženje za novinare kako bi javnost obaveštavali blagovremeno i objektivno.

“Uprkos nekom ostvarenom napretku u rešavanju slučajeva napada na novinare, mediji su i dalje izloženi političkom i ekonomskom pritisku, a novinari se i dalje zastrašuju i preti im se što dalje ugrožava slobodu izražavanja i slobodu medija na Kosovu”, rekao je Šlimberže.

U pisanoj izjavi medijima šef misije OEBS na Kosovu napomenuo je da je broj napada, pretnji i kampanja narušavanja ugleda novinara i dalje prisutan u velikom broju i da je bilo 24 takvih slučajeva prijavljenih samo u 2014. a do desetak slučaja do aprila 2015.godine.

“Snažno osuđujem ove napade i pretnje usmerene na novinare kao i bilo koju vrstu uticaja na nezavisnost medija. Novinari bi trebalo da budu u stanju da rade slobodno i bezbedno bez nepropisnog uplitanja”, rekao je Šlimberže.

On je pohvalio Skupštinu Kosova što je proverila radni učinak i finansije Radio-televizije Kosova (RTK).

Takođe je pohvalio Nezavisnu komisiju za medije povodom završetka i podnošenja Strategije za prelazak na digitalno emitovanje programa, kao i Savet za štampu Kosova zbog rada na očuvanju načela profesionalnog novinarstva i etike za štampane i online medije kao i na unapređenju daljeg razvoja istraživačkog novinarstva.

Ostale vesti

 • “Ideologija mržnje prisutna među separatistima”

  “Ideologija mržnje prisutna među separatistima”

  Kancelarija za KiM istče da je ideologija mržnje i dalje sveprisutna među separatistima, ali i da je “šovinističko orgijanje na КiM činjenica koja nikoga na zapadu ne uzbuđuje, jer to su samo srpski grobovi”, navodi se u saopštenju.

 • "Dok postiji Bela vila, biće i Srba u Velikoj Hoči

  U organizaciji Srpskog kulturnog centra i Instituta za srpsku kulturu danas je u Prištini predstavljen stari Vaskršnji običaj Bela vila koji se sreće još samo u Velikoj Hoči i koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.  Svoje istraživanje u Srpskom kulturnom centru predstavio je dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu.

 • Ministri poljoprivrede u Prištini od 11. do 13. novembra

  Ministri poljoprivrede u Prištini od 11. do 13. novembra

  U saopštenju MPRRŠ ističe se da će sastanak ministara poljoprivrede iz zemalja jugoistočne Evrope biti održan od 11. do 13. novembra u Prištini. Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić učestovaće na tom sastanku.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane