Vesti
Saopštenja

SL: Zakon o otimanju Ostroga i Morače, recept za otimanje Gračanice i Dečana

Srpska lista upozorava da usvajanje zakona kojim se Srpskoj pravoslavnoj crkvi otima vlasništvo nad najvećim srpskim svetinjama u Crnoj Gorina može imati dramatično štetne posledice po ceo srpski narod, a posebno po Srbe na Кosovu i Metohiji.
SL: Zakon o otimanju Ostroga i Morače, recept za otimanje Gračanice i Dečana
Srpska lista (Foto Nezavisne novine)

Iz ove stranke navode da je u Skupštini Crne Gore usvojen zakon, "ne samo o otimanju Ostroga, Morače, Savine i nebrojanih svetinja Nemanjića u Crnoj Gori, već da je ispisan i recept za otimanje Dečana, Gračanice, pa i same Pećke patrijaršije".

" Ono što se desilo sinoć u Skupštini Crne Gore udar je na same temelje srpskog naroda i dovodi u pitanje njegovo postojanje u budućim vekovima, ne samo na području Crne Gore, nego i mnogo šire".

U Srpsko listi veruju da "napad crnogorske vlasti na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku nema podršku građana Crne Gore", i da je reč o "šovinističkoj operaciji režima".

"Ali, šta se drugo i moglo očekivati od onih koji su nam zabili nož u leđa priznavši jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova, i tako pljunuli na naše zajedničko poreklo, istoriju, kulturu i tradiciju?".

Iz ove stranke ističu da su mislima i srcima smo sa sunarodnicima u Crnoj Gori i pozivaju ih da istraju u borbi.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021