Vesti
Saopštenja

SL: Poslednji napadi rezultat pojačanih tenzija na Kosovu

Srpska lista osudila je kamenovanje srpske škole u Binaču, kao i hapšenje Svetomira Bačevića iz Belog Polja i ističu da je to "rezultat pojačanih tenzija i opšte histerije" koja vlada na Кosovu.

SL: Poslednji napadi rezultat pojačanih tenzija na Kosovu
Srpska lista (Foto arhiva Kim)

"Poslednji napad na srpsku školu u Binaču, u opštini Vitina, je rezultat pojačanih tenzija i opšte histerije koja vlada na Кosovu i Metohiji, gde se političke igre uvek prebiju preko leđa našeg naroda, pa čak, nažalost kao u ovom slučaju, preko naših najmlađih", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ističe se da je juče "bez ikakvih osnova, protivpravno lišen slobode Svetomir Bačević", te da je tim činom svim raseljenim Srbima poslata poruka "da im je povratak na svoja imanja i svoja ognjišta zabranjen".

"Srpska lista najoštrije osuđuje ove akte kojima se vrši pritisak na naše sunarodnike, i zahteva da kosovske institucije i albanski lideri ne stiču političke poene agresivnim delovanjem nad našim narodom", napominje se u saopštenju.

Iz Srpske liste apeluju na Кfor, Euleks, Unmik i ostale koji imaju mandat "da osiguraju mir i bezbednost, da povećaju svoje prisustvo na terenu i preventivno deluju kako bi sačuvali mir i bezbednost za sve građane".Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021