Vesti
Saopštenja

SL: Poslednji napadi rezultat pojačanih tenzija na Kosovu

Srpska lista osudila je kamenovanje srpske škole u Binaču, kao i hapšenje Svetomira Bačevića iz Belog Polja i ističu da je to "rezultat pojačanih tenzija i opšte histerije" koja vlada na Кosovu.

SL: Poslednji napadi rezultat pojačanih tenzija na Kosovu
Srpska lista (Foto arhiva Kim)

"Poslednji napad na srpsku školu u Binaču, u opštini Vitina, je rezultat pojačanih tenzija i opšte histerije koja vlada na Кosovu i Metohiji, gde se političke igre uvek prebiju preko leđa našeg naroda, pa čak, nažalost kao u ovom slučaju, preko naših najmlađih", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ističe se da je juče "bez ikakvih osnova, protivpravno lišen slobode Svetomir Bačević", te da je tim činom svim raseljenim Srbima poslata poruka "da im je povratak na svoja imanja i svoja ognjišta zabranjen".

"Srpska lista najoštrije osuđuje ove akte kojima se vrši pritisak na naše sunarodnike, i zahteva da kosovske institucije i albanski lideri ne stiču političke poene agresivnim delovanjem nad našim narodom", napominje se u saopštenju.

Iz Srpske liste apeluju na Кfor, Euleks, Unmik i ostale koji imaju mandat "da osiguraju mir i bezbednost, da povećaju svoje prisustvo na terenu i preventivno deluju kako bi sačuvali mir i bezbednost za sve građane".Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021