Vesti
Saopštenja

SL: Poslednji napadi rezultat pojačanih tenzija na Kosovu

Srpska lista osudila je kamenovanje srpske škole u Binaču, kao i hapšenje Svetomira Bačevića iz Belog Polja i ističu da je to "rezultat pojačanih tenzija i opšte histerije" koja vlada na Кosovu.

SL: Poslednji napadi rezultat pojačanih tenzija na Kosovu
Srpska lista (Foto arhiva Kim)

"Poslednji napad na srpsku školu u Binaču, u opštini Vitina, je rezultat pojačanih tenzija i opšte histerije koja vlada na Кosovu i Metohiji, gde se političke igre uvek prebiju preko leđa našeg naroda, pa čak, nažalost kao u ovom slučaju, preko naših najmlađih", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ističe se da je juče "bez ikakvih osnova, protivpravno lišen slobode Svetomir Bačević", te da je tim činom svim raseljenim Srbima poslata poruka "da im je povratak na svoja imanja i svoja ognjišta zabranjen".

"Srpska lista najoštrije osuđuje ove akte kojima se vrši pritisak na naše sunarodnike, i zahteva da kosovske institucije i albanski lideri ne stiču političke poene agresivnim delovanjem nad našim narodom", napominje se u saopštenju.

Iz Srpske liste apeluju na Кfor, Euleks, Unmik i ostale koji imaju mandat "da osiguraju mir i bezbednost, da povećaju svoje prisustvo na terenu i preventivno deluju kako bi sačuvali mir i bezbednost za sve građane".Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022