Vesti
Saopštenja

SL: Pokušaj falsifikovanja istorije i otimanja srpske kulturne baštine na КiM

Poslednje aktivnosti katoličkog sveštenstva na prostoru crkve Svetog Nikole u opštini Novo Brdo, kojim se otima kulturna baština srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, predstavlja direktno ugrožavanje verske tolerancije između katoličke i Srpske pravoslavne crkve i izaziva uznemirenje srpskog naroda, navodi se u saopštenju Srpske liste.
SL: Pokušaj falsifikovanja istorije i otimanja srpske kulturne baštine na КiM
Srpska lista (Foto Nezavisne novine)

"Pokušaj falsifikovanja istorije i otimanja srpske kulturne baštine dobio je novu dimenziju na Кosovu i Metohiji. Srpska lista pruža punu podršku nastojanjima Srpske pravoslavne crkve da spreče ovo bezakonje i anticivilizacijsko ponašanje koje je protivno hrišćanskim vrednostima".

Iz Srpske liste kažu "neupitna je istorijska činjenica da je crkva Svetog Nikole pravoslavna svetinja građena kao deo srpske kulturne baštine, utkana u pravoslavni milje na Кosovu i Mehohiji i proglašena zaštićenim lokalitetom upravo na osnovu insistiranja Srpske pravoslavne crkve, stoga nas iznenađuje namera falsifikovanja i otimanja pod plaštom nekih verskih lidera, a podržano od strane političkih predstavnika Prištine".

"Ovakvo delovanje Prištine u praksi pokazuje opravdanost straha srpskog naroda i naše crkve da tzv. Кosovo ni po koju cenu ne sme postati član UNESКO organizacije, jer bi se na taj način otimačina legalizovala, i zato pružamo punu podršku predsedniku Vučiću i Vladi Srbije u nastojanju da ovakva falsifikovanja spreče i spreče članstvo Кosova u UNESКO", zaključuju u saopštenju iz Srpske liste.Ostale vesti

Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020
Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020
Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020