Vesti
Saopštenja

SL: Pokušaj falsifikovanja istorije i otimanja srpske kulturne baštine na КiM

Poslednje aktivnosti katoličkog sveštenstva na prostoru crkve Svetog Nikole u opštini Novo Brdo, kojim se otima kulturna baština srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, predstavlja direktno ugrožavanje verske tolerancije između katoličke i Srpske pravoslavne crkve i izaziva uznemirenje srpskog naroda, navodi se u saopštenju Srpske liste.
SL: Pokušaj falsifikovanja istorije i otimanja srpske kulturne baštine na КiM
Srpska lista (Foto Nezavisne novine)

"Pokušaj falsifikovanja istorije i otimanja srpske kulturne baštine dobio je novu dimenziju na Кosovu i Metohiji. Srpska lista pruža punu podršku nastojanjima Srpske pravoslavne crkve da spreče ovo bezakonje i anticivilizacijsko ponašanje koje je protivno hrišćanskim vrednostima".

Iz Srpske liste kažu "neupitna je istorijska činjenica da je crkva Svetog Nikole pravoslavna svetinja građena kao deo srpske kulturne baštine, utkana u pravoslavni milje na Кosovu i Mehohiji i proglašena zaštićenim lokalitetom upravo na osnovu insistiranja Srpske pravoslavne crkve, stoga nas iznenađuje namera falsifikovanja i otimanja pod plaštom nekih verskih lidera, a podržano od strane političkih predstavnika Prištine".

"Ovakvo delovanje Prištine u praksi pokazuje opravdanost straha srpskog naroda i naše crkve da tzv. Кosovo ni po koju cenu ne sme postati član UNESКO organizacije, jer bi se na taj način otimačina legalizovala, i zato pružamo punu podršku predsedniku Vučiću i Vladi Srbije u nastojanju da ovakva falsifikovanja spreče i spreče članstvo Кosova u UNESКO", zaključuju u saopštenju iz Srpske liste.Ostale vesti

Risi i Svećlja o pandemiji koronavirusa
Vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Dželjalj Svećlja i komandant Kfora, general-major Mikele Risi, razgovarali su danas o bezbednosnoj situaciji povodom pandemije kovida-19, sa akcentom na mere vlade preduzete u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.
  • 07.04.2020
“Norveška spremna da pomogne“
Norveški ambasador na Kosovu Jens Erik Grandahl kazao je u razgovoru sa kosovskim ministrom zdravlja i njegovim zamenicima da je Norveška spremna da da svoj doprinos javnom zdravlju Kosova.
  • 06.04.2020
Predstavnici EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Lajčaka
Šefovi misija EU i zemalja članica EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU i pozivaju dve strane da nastave dijalog, saopšteno je danas iz Kancelarije EU u Prištini.
  • 06.04.2020
Ambasada SAD: Zajedno u borbi protiv Kovida 19
"Zajednički rad, praćenje smernica zdravstvenih radnika i ostavljanje po strani podele po zajednicama su esencijalni za pobedu nad Kovid 19", poruka je iz Američke ambasade na Kosovu.
  • 05.04.2020
Odluke Vlade ostaju na snazi
Odluke Vlade Kosova donete kao mere zaštite u borbi protiv koronavirusa ostaju na snazi do donošenja neke druge, saopšteno je danas medijima.
  • 05.04.2020
Raspodela pomoći za socijalno ugrožene
Volonteri Omladinskog saveta i Kriznog štaba opštine Gračanica podelili su pomoć za blizu 60 socijalno ugroženih porodica i staračkih domaćinstava.
  • 05.04.2020