Vesti
Saopštenja

SL: Avio-linija između Beograda i Prištine korak ka rušenju barijera

Srpska lista smatra da je potpisivanjem pisma o namerama za uspostavljanje avio-linije između Beograda i Prištine učinjen veoma važan simbolički korak ka rušenju barijera između naroda i društava, i da “srpski narod na Кosovu može imati samo korist od ove inicijative”.
SL: Avio-linija između Beograda i Prištine korak ka rušenju barijera
Srpska lista (Foto arhiva Kim)

U sapštenju Srpske liste se navodi da svaki korak ka normalizaciji odnosa, što uključuje i lakše kretanja građanima, čini život srpskog naroda na Кosovu podnošljivijim i perspektivnijim.

“Zahvalni smo predsedniku Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marku Đuriću zbog toga što su, u vremenu koje karakteriše politička neizvesnost i pogoršanje položaja srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, imali mudrosti i snage da još jednom pokažu da su Srbija i srpski narod osovina stabilnosti regiona”, ističe se u saopštenju Srpske liste.

Dodaje se da srpski predstavnici na Кosovu već godinama podržavaju “ideju o obnavljanju aviosaobraćaja između dva srpska grada Beograda i Prištine”, jer im na taj način Beograd postaje bliži.

“Srbija je još jednom pokazala da nije ta koja stoji na putu liberalizaciji protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu, ne ugrozivši pri tom svoje državne i nacionalne interese, a Beograd i zbog svog geografskog položaja i zbog svog značaja zaslužuje da bude saobraćajno čvorište regiona i grad ka kojem će voditi svi putevi”, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021