Vesti
Saopštenja

SL: Avio-linija između Beograda i Prištine korak ka rušenju barijera

Srpska lista smatra da je potpisivanjem pisma o namerama za uspostavljanje avio-linije između Beograda i Prištine učinjen veoma važan simbolički korak ka rušenju barijera između naroda i društava, i da “srpski narod na Кosovu može imati samo korist od ove inicijative”.
SL: Avio-linija između Beograda i Prištine korak ka rušenju barijera
Srpska lista (Foto arhiva Kim)

U sapštenju Srpske liste se navodi da svaki korak ka normalizaciji odnosa, što uključuje i lakše kretanja građanima, čini život srpskog naroda na Кosovu podnošljivijim i perspektivnijim.

“Zahvalni smo predsedniku Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marku Đuriću zbog toga što su, u vremenu koje karakteriše politička neizvesnost i pogoršanje položaja srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, imali mudrosti i snage da još jednom pokažu da su Srbija i srpski narod osovina stabilnosti regiona”, ističe se u saopštenju Srpske liste.

Dodaje se da srpski predstavnici na Кosovu već godinama podržavaju “ideju o obnavljanju aviosaobraćaja između dva srpska grada Beograda i Prištine”, jer im na taj način Beograd postaje bliži.

“Srbija je još jednom pokazala da nije ta koja stoji na putu liberalizaciji protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu, ne ugrozivši pri tom svoje državne i nacionalne interese, a Beograd i zbog svog geografskog položaja i zbog svog značaja zaslužuje da bude saobraćajno čvorište regiona i grad ka kojem će voditi svi putevi”, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.Ostale vesti

UN podrška sigurnim kućama
Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
  • 01.04.2020
Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju sve u regionu da dignu glas protiv “novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini”.
  • 01.04.2020
„Kosovo da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere“
Povodom odluke kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama, ambasada SAD na Kosovu je poručila da „Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere“.
  • 01.04.2020
Kosovska vlada takse zamenila reciprocitetom
Kosovska vlada je na sinoćnoj sednici donela odluku da ukine taksu na robu iz Srbije i BiH i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Odluka ostaje na snazi do 15. juna, kada će se izvršiti procena sprovođenja.
  • 31.03.2020
Kim-ko nudi pomoć u prevozu
Bogoljub Marinković, auto prevoznik iz Gračanice ponudio je predsedniku Srbije, premijerki, Ministarstvu zdravlja Srbije i Kancelariji za KiM svoju pomoć. Naime, vlasnik agencije "Kim-ko" nudi "besplatan prevoz" srpskim državljanima.
  • 31.03.2020
Đeljalj Svećlja i Jan Bratu o pandemiji koronavirusa
Vršilac dužnosti zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja sastao se sa šefom misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom sa kojim je razgovarao o pandemiji koronavirusa.
  • 31.03.2020