Vesti
Saopštenja

Skupštinski Odbor osudio ispitivanje Petrovića na Merdaru

Odbor za prava i interese zajednica i povratak u kosovskom parlamentu osudio je nedavno ispitivanje poslanika Slobodana Petrovića od strane pripadnika BIA Srbije na prelazu Merdare i tražio od institucija Kosova da preduzmu neophodne korake kako bi se ovakve situacije sprečile u budućnosti.
Skupštinski Odbor osudio ispitivanje Petrovića na Merdaru
Sa sednice Odbora (Foto Skupština Kosova)

Na današnjem sastanku članovi Odbora su osudili “nezakonito pritvaranje” poslanika i člana skupštinskog Odbora Slobodana Petrovića.

Oni smatraju da je tim postupkom izvršen pritisak i pretnja prema poslaniku u Skupštini Kosova i predsedniku SLS-a Slobodanu Petroviću.

Članovi Odbora su pozvali nadležne kosovske institucije da preduzmu neophodne korake kako bi se sprečile takve situacije, navodi se u saopštenju.

Istovremeno je zatraženo da visoka predstavnica EU Federika Mogerini izvrši pritisak na Vladu Srbije da da pojašnjene o razlozima zbog kojih je Petrović saslušan, kao i da zatraži da se ovakvi postupci, čiji je cilj pritisak, više ne dešavaju.

Zatraženo je da Kosovske bezbednosne institucije razmotre ovaj slučaj i pruže obezbeđenje za Slobodana Petrovića i članove njegove porodice.

Podsetimo, Slobodan Petrović je 8. decembra, tokom prolaska sa Kosova u centralnu Srbiju, zadržan više od četiri sata na policijskom punktu MUP-a Srbije na Merdaru i da su ga ispitivali pripadnici Bezbednosno informativne agencije.
Petrović je tada za RTV Kim kazao da ne zna razloge zbog kojih je ispitivan.Ostale vesti

Osmani sa ambasadorom Francuske: Institucije angažovane na očuvanju mira
Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila je ambasadora Francuske na Kosovu Olivijea Geroa. Tema razgovora dvoje zvaničnika bili su bilateralni odnosi, koordinacija Kosova i Francuske, kao i najnovija bezbednosna dešavanja na Kosovu, regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 07.12.2022
Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022