Vesti
Saopštenja

Skupom u Štrpcu GI Srpska počela kampanju

Oko 6.000 ljudi u Štrpcu, dalo je podršku GI Srpska za predstojeće kosovske lokalne izbore, saopšteno je iz te Građanske inicijative.

Na predizbornom skupu, kojim je počela kampanja ``Srpske``,  prisutnim građanima iz svih krajeva Pokrajine obratili su se predstavnik kancelarije za KiM Mirko Krlić, kao i kandidati za gradonačelnike i odbornici sa liste Srpska.

Predstavnici Srpske, koju podržavaju vlasti Srbije, poručili su da pobeda znači očuvanje plata, državnih institucija Srbije i sprečava albanizaciju srpskih sredina na Kosmetu.

Skup je počeo intoniranjem himne „Bože pravde“, a zatim su predstavljeni kandidati liste Srpska za predsednike 10 opština na Kosovu i Metohiji, u kojima Srbi čine većinu.  Poručili su da glasanjem za Srpsku Srbi stvaraju Zajednicu srpskih opština, novu instituciju Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Predsednik GI Srpska Vladeta Kostić rekao je da glasajući za ovu listu građani glasaju za opstanak.

"Mi smo jednostavno Srbi, kao i Srbi iz Vojvodine, Šumadije ili bilo kog dela Srbije. Da nam se ne desi da od kosovskih Srba, kako su neki od skora počeli da nas nazivaju, postanemo Kosovari. Eto zato moramo izaći na izbore svi, i ne smemo imati dilemu za koga da glasamo."
Kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović istakao je da Srbi sa Kosmeta imaju samo jednu državu a to je Srbija.

"Ovde smo se danas okupili da im kažemo da izvade iz ušiju evre koje su im nagurali, da ih odnesu u crkvu i traže oprost za svoje greške. Da izvade evre iz ušiju  i da čuju da srpski narod na Kosovu i Metohiji nikada neće okrenuti glavu od Beograda i od svoje države", rekao je Stojanović.

Savetnik direktora kancelarije za KiM Mirko Krlić poručio je da Kosovo mora ostati srpsko.

"Moramo pokazati jedinstvo jer jedino jedinstveni kroz svoju istoriju možemo krenuti ka svojoj budućnosti."

Prisutnim građanima obratio se i kandididat za gradonačelnika opštine Štrpce Ivan Redžić, koji je pozdravio rečima "dobrodošli u SRPSKO Štrpce".

Mitingu su prisustvovali i kandidati za gradonačelnike opština Klokot, Novo Brdo i Ranilug, Srećko Spasić, Svetislav Ivanović i Gradimir Mikić, kandidati za odbornike GI Srpska, zamenica direktora Kancelarije za KiM Malinka Mitrović, savetnik Aleksandra Vulina Milenko Nikić, kao i predstavnici srpskih institucija u Pokrajini. Prisutni su bili i predstavnici Goranaca.

Na skupu u Štrpcu isticane su državne i zastave na kojima je ispisano "Srpska", parole na kojima je stajalo "Glasaj Srpsku, gradi Srpsku", "Glasaj Srpsku, glasaš Srbiju".

Inicijativa Srpska narednih dana nastavlja kampanju u drugim sredinama Kosova i Metohije, saopšteno je iz GI Srpska.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023