Vesti
Saopštenja

Skupom u Štrpcu GI Srpska počela kampanju

Oko 6.000 ljudi u Štrpcu, dalo je podršku GI Srpska za predstojeće kosovske lokalne izbore, saopšteno je iz te Građanske inicijative.

Na predizbornom skupu, kojim je počela kampanja ``Srpske``,  prisutnim građanima iz svih krajeva Pokrajine obratili su se predstavnik kancelarije za KiM Mirko Krlić, kao i kandidati za gradonačelnike i odbornici sa liste Srpska.

Predstavnici Srpske, koju podržavaju vlasti Srbije, poručili su da pobeda znači očuvanje plata, državnih institucija Srbije i sprečava albanizaciju srpskih sredina na Kosmetu.

Skup je počeo intoniranjem himne „Bože pravde“, a zatim su predstavljeni kandidati liste Srpska za predsednike 10 opština na Kosovu i Metohiji, u kojima Srbi čine većinu.  Poručili su da glasanjem za Srpsku Srbi stvaraju Zajednicu srpskih opština, novu instituciju Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Predsednik GI Srpska Vladeta Kostić rekao je da glasajući za ovu listu građani glasaju za opstanak.

"Mi smo jednostavno Srbi, kao i Srbi iz Vojvodine, Šumadije ili bilo kog dela Srbije. Da nam se ne desi da od kosovskih Srba, kako su neki od skora počeli da nas nazivaju, postanemo Kosovari. Eto zato moramo izaći na izbore svi, i ne smemo imati dilemu za koga da glasamo."
Kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović istakao je da Srbi sa Kosmeta imaju samo jednu državu a to je Srbija.

"Ovde smo se danas okupili da im kažemo da izvade iz ušiju evre koje su im nagurali, da ih odnesu u crkvu i traže oprost za svoje greške. Da izvade evre iz ušiju  i da čuju da srpski narod na Kosovu i Metohiji nikada neće okrenuti glavu od Beograda i od svoje države", rekao je Stojanović.

Savetnik direktora kancelarije za KiM Mirko Krlić poručio je da Kosovo mora ostati srpsko.

"Moramo pokazati jedinstvo jer jedino jedinstveni kroz svoju istoriju možemo krenuti ka svojoj budućnosti."

Prisutnim građanima obratio se i kandididat za gradonačelnika opštine Štrpce Ivan Redžić, koji je pozdravio rečima "dobrodošli u SRPSKO Štrpce".

Mitingu su prisustvovali i kandidati za gradonačelnike opština Klokot, Novo Brdo i Ranilug, Srećko Spasić, Svetislav Ivanović i Gradimir Mikić, kandidati za odbornike GI Srpska, zamenica direktora Kancelarije za KiM Malinka Mitrović, savetnik Aleksandra Vulina Milenko Nikić, kao i predstavnici srpskih institucija u Pokrajini. Prisutni su bili i predstavnici Goranaca.

Na skupu u Štrpcu isticane su državne i zastave na kojima je ispisano "Srpska", parole na kojima je stajalo "Glasaj Srpsku, gradi Srpsku", "Glasaj Srpsku, glasaš Srbiju".

Inicijativa Srpska narednih dana nastavlja kampanju u drugim sredinama Kosova i Metohije, saopšteno je iz GI Srpska.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022