Vesti
Saopštenja

Skupom u Štrpcu GI Srpska počela kampanju

Oko 6.000 ljudi u Štrpcu, dalo je podršku GI Srpska za predstojeće kosovske lokalne izbore, saopšteno je iz te Građanske inicijative.

Na predizbornom skupu, kojim je počela kampanja ``Srpske``,  prisutnim građanima iz svih krajeva Pokrajine obratili su se predstavnik kancelarije za KiM Mirko Krlić, kao i kandidati za gradonačelnike i odbornici sa liste Srpska.

Predstavnici Srpske, koju podržavaju vlasti Srbije, poručili su da pobeda znači očuvanje plata, državnih institucija Srbije i sprečava albanizaciju srpskih sredina na Kosmetu.

Skup je počeo intoniranjem himne „Bože pravde“, a zatim su predstavljeni kandidati liste Srpska za predsednike 10 opština na Kosovu i Metohiji, u kojima Srbi čine većinu.  Poručili su da glasanjem za Srpsku Srbi stvaraju Zajednicu srpskih opština, novu instituciju Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Predsednik GI Srpska Vladeta Kostić rekao je da glasajući za ovu listu građani glasaju za opstanak.

"Mi smo jednostavno Srbi, kao i Srbi iz Vojvodine, Šumadije ili bilo kog dela Srbije. Da nam se ne desi da od kosovskih Srba, kako su neki od skora počeli da nas nazivaju, postanemo Kosovari. Eto zato moramo izaći na izbore svi, i ne smemo imati dilemu za koga da glasamo."
Kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović istakao je da Srbi sa Kosmeta imaju samo jednu državu a to je Srbija.

"Ovde smo se danas okupili da im kažemo da izvade iz ušiju evre koje su im nagurali, da ih odnesu u crkvu i traže oprost za svoje greške. Da izvade evre iz ušiju  i da čuju da srpski narod na Kosovu i Metohiji nikada neće okrenuti glavu od Beograda i od svoje države", rekao je Stojanović.

Savetnik direktora kancelarije za KiM Mirko Krlić poručio je da Kosovo mora ostati srpsko.

"Moramo pokazati jedinstvo jer jedino jedinstveni kroz svoju istoriju možemo krenuti ka svojoj budućnosti."

Prisutnim građanima obratio se i kandididat za gradonačelnika opštine Štrpce Ivan Redžić, koji je pozdravio rečima "dobrodošli u SRPSKO Štrpce".

Mitingu su prisustvovali i kandidati za gradonačelnike opština Klokot, Novo Brdo i Ranilug, Srećko Spasić, Svetislav Ivanović i Gradimir Mikić, kandidati za odbornike GI Srpska, zamenica direktora Kancelarije za KiM Malinka Mitrović, savetnik Aleksandra Vulina Milenko Nikić, kao i predstavnici srpskih institucija u Pokrajini. Prisutni su bili i predstavnici Goranaca.

Na skupu u Štrpcu isticane su državne i zastave na kojima je ispisano "Srpska", parole na kojima je stajalo "Glasaj Srpsku, gradi Srpsku", "Glasaj Srpsku, glasaš Srbiju".

Inicijativa Srpska narednih dana nastavlja kampanju u drugim sredinama Kosova i Metohije, saopšteno je iz GI Srpska.Ostale vesti

Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022
Usvojen budžet RTK za ovu godinu
Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na današnjoj sednici usvojio projekciju budžeta za 2022. godinu u iznosu od preko 10,5 miliona evra.
  • 22.01.2022
Francuska i Nemačka pozivaju Kosovo i Srbiju na dijalog
Na dan kada je pre 59 godina uspostavljeno francusko-nemačko primirje i potpisan Jelisejski ugovor nakon što su zemlje tri puta ratovale, Nemačka i Francuska poručuju da status kvo za  Kosovo i Srbiju nije dobar. 
  • 21.01.2022
Upravni obor RTK razrešio generalnog direktora

Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na jučerašnjoj sednici jednoglasno, sa devet glasova, razrešio dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora Gadnjima Kastratija. Odbor RTK je na istoj sednici za v.d. generalnog direktora imenovao Škumbina Ahmetdžekaja, dugogodišnjeg urednika u tom mediju.

 

  • 20.01.2022
Karolina Zijadeh preuzima mesto šefice UNMIK-a
Karolina Zijadeh iz Libana će kao nova specijalna predstavnica generalnog sekretara (SPGS) na Kosovu i šefica Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija (UNMIK) zameniti Zahira Tanina, najavljeno je iz ove međunarodne misije na Kosovu.
  • 19.01.2022