Vesti
Saopštenja

Škola kaligrafije u manastiru Draganac

Galerija umetnosti Priština, Dom kulture "Gračanica" i Škola kaligrafije "Dijak" organizuju radionicu kaligrafije od 29. septembra do 3. oktobra u manastiru Draganac kod Gnjilana. Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.
Škola kaligrafije u manastiru Draganac
Manastir Draganac (Foto Kontakt plus)

"U autentičnom ambijentu manastira Draganac polaznici škole savladaće osnove lepog pisanja i tradicije rukopisnih knjiga koje su nastajale u manastirskim prepisivačkim školama. Odabrani učenici srednjih škola sa područja Кosovskog Pomoravlja boraviće u manastiru koji je u proteklom periodu postao duhovno središte za 40.000 Srba koji žive u ovoj oblasti", saopštili su organizatori.

Radovi nastali na ovoj radionici biće izloženi u porti manastira Draganac, a najuspešniji će ostati trajno na zidovima u manastirskom kompleksu. 

"U nastavku jesenje izlagačke sezone krećemo sa radionicom kaligrafije i izložbe u Dragancu, u okviru programa podrške ugroženom kulturnom blagu Кosova i Metohije, čekaju nas važne izložbe mladih umetnika sa Кosova i Metohije i  Udruženja ’Lada’", rekao je Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština sa sedištem u Gračanici.

Radionicu podržavaju Eparhija raško-prizrenska, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, manastir Draganac i iguman ovog manastira i vladika novobrdski Ilarion.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022