Vesti
Saopštenja

Skinuta zastava sa grbom SPC sa crkve u Vitini

Sa crkve Svete Petke u opštini Vitina, u nedelju ujutru, na Vaskrs, skinuta je zastava sa grbom Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Skinuta  zastava sa grbom SPC sa crkve u Vitini
Crkva Svete Petke u Vitini (Foto Fejsbuk Kosovska Vitina)

"Zastavu je na zvonaru crkve postavio sveštenik u subotu popodne, ali je ona nestala sutradan, što je primećeno nakon vaskršnje liturgije i slučaj je prijavljen policiji", navodi se u saopštenju za medije.

Sličan incident dogodio se i na Božić, ali je sveštenik tada primetio počinioce i sprečio ih u delu. Maja prošle godine, ova crkva je i kamenovana.

"Očigledna je namera da se ovim činom oskrnavi hram SPC i to baš na najveći pravoslavni praznik. Verska tolerancija osnov je svakog mirnog suživota, ali povećan broj napada na objekte SPC pokazatelj je očigledne netrpeljivosti prema svemu srpskom na Кosovu i Metohiji" stoji u saopštenju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovo skrnavljenje svetinje u Vitini i zahteva da počionioci budu sankcionisani.

"Upozoravamo da se od početka godine značajno povećao broj napada na objekte SPC što dodatno govori o njihovoj ugroženosti" zaključuje se u saoptenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022