Vesti
Saopštenja

Simić: Srbi i Albanci stub mira i stabilnosti

"Odnosi Srba i Albanaca su u usponu”, rekao je potredsednik kosovske skupštine Slavko Simić tokom sastanka sa predsednikom parlamenta Albanije Gramozom Rućijem.
Simić: Srbi i Albanci stub mira i stabilnosti
Slavko Simić i Gramoz Rući (Foto Srpska lista)

Potpredsednik kosovskog parlamenta Slavko Simić, sastao se danas sa predsednikom Narodne skupštine Albanije Gramozom Rućijem koji je u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji.

Simić je, kako se navodi u saopštenju poslaničkog kluba “Srpske” da je važno pomirenje srpskog i albanskog naroda konstantujući, da Srbi i Albanci treba da ostanu stub mira i stabilnosti u regionu.

“Simić je rekao da su odnosi Srba i Albanaca u usponu, upravo zahvaljujući naporima Vlade Republike Srbije, Vlade Albanije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se zalaže za evropsku budućnost celog regiona, i integraciju Balkanskih zemalja u Evropsku uniju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je potpredsednik skupštine Slavko Simić istakao da treba raditi i na poboljšanju položaja srpskog naroda u Albaniji, na garantovanju prava na jezik i informisanje na maternjem jeziku, očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta u skladu sa najvišim evropskim standardima.

U saopštenju se navodi da je predsednik skupštine Albanije, gospodin Gramoz Rućaj preneo duh prijateljskih odnosa koji je zahvajuljući dobrim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i premijera Edija Rame institucionalno prisutan između Beograda i Tirane.Ostale vesti

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021