Vesti
Saopštenja

Šesti napad na hramove SPC, pogrdni grafiti na školi u Rabovcu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je obijanje crkve Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i lomljenje stakala na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, te ispisivanje grafita na osnovnoj školi "Braća Aksić" u selu Rabovce kod Lipljana. 
Šesti napad na hramove SPC, pogrdni grafiti na školi u Rabovcu
Polomljena stakla na crkvi Svetog Ilije (Foto Kancelarija za KiM)

Juče ujutru na praznik Sveta tri Jerarha obijena je crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca. Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak. Prethodno, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca. Za vikend je zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi "Braća Aksić" u selu Rabovce kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Meothiju.

Ovo je šesti napad na hramove SPC na Kosovu od početka godine, a samo u toku januara, kako navode, svedočili smo seriji obijanja crkava u Zubinom Potoku.

"Alarmantan je podatak da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine. Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani", ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da o odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu najslikovitije govori primer da se "njihovi lideri javno hvale obnovom kuće" nacističkog kolaboracioniste DŽafera Deve, ali da ne osuđuju napade na hramove SPC.

"Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru KiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022