Vesti
Saopštenja

Šef OEBS-a: Uspešni izbori

Šef OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlumberže kaže da je ova misija uspešno privela kraju izborni proces na severu Kosova.
Šef OEBS-a: Uspešni izbori
Žan Klod Šlumberžer (Foto Blic)

„Misija OEBS-a je dobila zadatak da sprovede veoma važan deo sporazuma, sklopljenog pod pokroviteljstvom Evropske unije, o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, i ponosan sam na posao koji smo obavili. Uspešni izbori na severu otvorili su put daljim demokratskim procesima na Kosovu,“ - istakao je ambasador Šlumberže.

Šef OEBS-a je zahvalio bezbednosnim organima, Kosovskoj policiji, EULEX-u i KFOR-u „bez kojih izbori na severu ne bi bili mogući“.
„Takođe želim da izrazim svoju zahvalnost osoblju Misije OEBS-a na Kosovu na njihovom napornom radu, kao i misijama OEBS-a u regionu na njihovoj podršci.“

 „Nakon izbora, radujemo se bliskoj saradnji sa svim novoizabranim opštinskim zvaničnicima, našim partnerima na centralnom nivou kao i sa međunarodnim partnerima, u okviru tri programske oblasti OEBS-a na Kosovu, koje obuhvataju ljudska i prava zajednica, demokratizaciju i javnu bezbednost“, ističe se u saopštenju.

Šlumberže je zahvalio Evropskoj uniji i ostalim međunarodnim akterima koji su pružili opštu i finansijsku podršku izborima.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021