Vesti
Saopštenja

Šef OEBS-a: Uspešni izbori

Šef OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlumberže kaže da je ova misija uspešno privela kraju izborni proces na severu Kosova.
Šef OEBS-a: Uspešni izbori
Žan Klod Šlumberžer (Foto Blic)

„Misija OEBS-a je dobila zadatak da sprovede veoma važan deo sporazuma, sklopljenog pod pokroviteljstvom Evropske unije, o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, i ponosan sam na posao koji smo obavili. Uspešni izbori na severu otvorili su put daljim demokratskim procesima na Kosovu,“ - istakao je ambasador Šlumberže.

Šef OEBS-a je zahvalio bezbednosnim organima, Kosovskoj policiji, EULEX-u i KFOR-u „bez kojih izbori na severu ne bi bili mogući“.
„Takođe želim da izrazim svoju zahvalnost osoblju Misije OEBS-a na Kosovu na njihovom napornom radu, kao i misijama OEBS-a u regionu na njihovoj podršci.“

 „Nakon izbora, radujemo se bliskoj saradnji sa svim novoizabranim opštinskim zvaničnicima, našim partnerima na centralnom nivou kao i sa međunarodnim partnerima, u okviru tri programske oblasti OEBS-a na Kosovu, koje obuhvataju ljudska i prava zajednica, demokratizaciju i javnu bezbednost“, ističe se u saopštenju.

Šlumberže je zahvalio Evropskoj uniji i ostalim međunarodnim akterima koji su pružili opštu i finansijsku podršku izborima.Ostale vesti

ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
  • 20.10.2020
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
  • 19.10.2020
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa delegacijom za energetiku SAD a tema sastanka bila je implementacija sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu.
  • 19.10.2020
Tači: Kosovo postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima

Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

  • 19.10.2020
Odloženi vandredni izbori u Podujevu i Severnoj Mitrovici
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nakon razgovara sa predsednicom Centralne izborne komisije Valdetom Dakom, odložio održavanje vandrednih izbora u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 19.10.2020
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da pitanje Kosova i odnos sa Prištinom ostaje jedan od najvećih izazova i za pitanje bezbednosti zemlje.
  • 19.10.2020