Vesti
Saopštenja

Šef OEBS-a u poseti opštini Gračanica

Šef Misije OEBS na Кosovu, ambasador Majkl Devenport posetio je jutros opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom ove lokalne samouprave Ljiljanom Šubarić.
Šef OEBS-a u poseti opštini Gračanica
Detalj sa sastanka (Foto OG)

Devenportova poseta Opštini Gračanica je prva nakon preuzimanja dužnosti nove predsednice opštine. Ovu priliku šef OEBS-a je iskoristio da Šubarićevoj čestita mandat ističući da će se saradnja opštine i misije OEBS-a nastaviti i ubuduće.

Predsednica opštine Ljiljana Šubarić zahvalila se ambasadoru na dosadašnjoj dobroj saradnji posebno kada je u pitanju unapređenje položaja manjinskih zajednica na teritoriji ove lokalne samouprave.

Šubarićeva je šefa OEBS-a upoznala sa trenutnim stanjem u opštini, ekonomskim, socijalnim i bezbednosnim izazovima sa kojima se građanstvo suočava.

Na sastanku je razgovarano o planovima koji će biti realizovani po prioritetima, a koji bi trebalo da poboljšaju život građana u opštini Gračanica.Ostale vesti

’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022
Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika
Ambasador Jern Rode i druga potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu.
  • 11.08.2022
Osmani: Destabilizujuće tendencije Srbije na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa austrijskim ambasadorom u Prištini Kristoferom Vidingerom o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

  • 10.08.2022