Vesti
Saopštenja

Šef OEBS-a pozdravlja uspešne izbore

Šef OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan Klod Šlumberger, pozdravio uspešno sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu.
Šef OEBS-a pozdravlja uspešne izbore
Žak Klod Šlumberger (Foto osce.org)

„Ohrabren sam onim što sam pročitao u preliminarnom izveštaju koji je objavila posmatračka misija Evropske unije, koji ukazuje da su uprkos nekim neregularnostima, oba izborna kruga bila na nivou međunarodnih standarda,“ istakao je Šlumberger.

On je u pisanoj izjavi, dostavljenoj KIM radiju, pohvalio Centralnu izbornu komisiju i ostale učesnike u izbornom procesu zbog postignutih rezultata.

Šef OEBS-a je istakao da izbor bivše ministarke industrije i trgovine Mimoze Kusari Ljilje za gradonačelnicu Đakovice doprinosi unapređenju rodne ravnopravnosti.

 „Veoma mi je drago da Kosovo, po prvi put od 1999. godine, sada ima prvu ženu gradonačelnika i čestitam gospođi Kusari-Lili na njenoj pobedi.“

Šlumberger je izrazio žaljenje povodom dva incidenta koja su se desila 1. decembra, a koji su imali štetan uticaj na rad medija, napad na ekipu TV Pulsa u Partešu kao i spaljivanje auta dopisnika Tanjuga u Gračanici, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021
Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije
Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.
  • 13.10.2021