Vesti
Saopštenja

Sednica Vlade: Smenjeni članovi odbora javnih preduzeća

Vlada Kosova usvojila je na današnjoj sednici nacrt Zakona o ratifikaciji Finansijskog Sporazuma za IPA 2016 između Kosova i Evropske Unije. Odlučeno je i da se smeni deset članova odbora javnih preduzeća.
Sednica Vlade: Smenjeni članovi odbora javnih preduzeća
Sednica Vlade Kosova (Foto Vlada Kosova)

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova rok za usvajanje ovog sporazuma je kraj ove godine, pa se predlaže da se usvajanje ovog nacrta Zakona u Skupštini Kosova obavi ubrzanom procedurom.

Odlukom Vlade, smenjeno je deset članova odbora javnih preduzeća. Odluka je, dodaje se zasnovana na preporukama Agencije protiv korupcije i razmatranju dokumentacije za nekoliko kandidata koji su izabrani u odborima javnih preduzeća, gde je konstatovano da je njihovo imenovanje obavljeno u suprotnosti sa Zakonom o javnim preduzećima.

Na današnjoj sednici usvojen je i nacrt Zakona o Porezu na nepokretnu imovinu.

Vladin kabinet je usvojio i izmene i dopune Zakona o predsedniku Kosova, prema kojima se šefu države nakon završetka mandata, obezbeđuju radnie prostorije i pomoćno osoblje.

Usvojene su i izmene i dopune Odluke Vlade Kosova 15. maj ove godine, za organizovanje izbora na Kosovu. Izmena i dopuna odluke obezbeđuje korišćenje budžeta za Izbornu komisiju za žalbe i prigovore i za lokalne izbore.

Vlada Republike Kosovo usvojila je i dve inicijative za izmenu i dopunu Finansijskog sporazuma za Instrumente pretpristupne pomoći (IPA) za 2012. godinu i Finansijskog sporazuma za Instrumente pretpristupne pomoći (IPA) za 2013. godinu između Kosova i Evropske Unije. Potrebno je, dodaje se, da se izmene oba sporazuma, sa ciljem produžavanja roka za realizaciju projekata koji su predviđeni za realizaciju ovih sporazuma.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023