Vesti
Saopštenja

SDP sudskom veću: “Preispitajte odluku i savest”

Odluka sudskog veća da Oliveru Ivanoviću ponovo produže pritvor za njegovu GI SDP je očekivana, jer se, kako tvrde, radi o politički montiranom procesu. Sudskom veću poručuju - “preispitajte svoju odluku, ali i savest”.
SDP sudskom veću: “Preispitajte odluku i savest”
Olive Ivanović (Foto Kim)

Do sada je pred sudskim većem Euleksa u Osnovnom sudu u  Kosovskoj Mitrovici  iskaze je dalo više od 45 svedoka optužbe i nijedan od njih nije optužio Ivanovića za zločine koji mu se stavljaju na teret.

 “Ali to Sudskom veću prilikom donošenja odluke o produženju pritvora nije bilo bitno. Nije, jer GI SDP je od početka upozoravala na činjenicu da je reč o montiranom političkom procesu. Da nije tako gospodin Oliver Ivanović bi posle 18  meseci pritvora danas bio tamo gde mu je mesto, sa svojom porodicom u svom gradu”, stoji u saopštenju SDP-a povodom odbijanja sudskog veća da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode.

U SDP postavljaju pitanje sudskom veću Euleksa, “da li to jedan ugledni srpski lider sa  Kosova mora da bude i osuđen kako bi i pred budućim Specijalnim sudom za zločine koje je počinila OVK mogao da bude osuđen i neki albanski lider?”.  

Građanska inicijativa SDP ponovo apeluje na sudsko veće i predstavnike međunarodne zajednice da još jednom preispitaju svoju odluku i svoju savest u vezi Olivera Ivanovića.

Istovremeno pozdravljaju odluku Suda da se Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću omogući odbrana sa slobode.

Kažu da istu odluku očekuju i u slučaju Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023