Vesti
Saopštenja

SDP: Očekujemo jasne poruke Mogerinijeve

Građanska inicijativa SDP očekuje da će visoka predstavnica EU Federika  Mogerini  tokom posete Kosovu i Metohiji i opštini Severna Mitrovica jasno izraziti stavove koji se tiču napretka u dijalogu, reformi, regionalnoj saradnji i poboljšanju međuetničkih odnosa.
SDP: Očekujemo jasne poruke Mogerinijeve
Sedište GI SDP (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi, da se od Mogerinijeve očekuju jasne poruke.

"Ne diplomatske izjave koje većina ne razume, ili ako ih razume onda ih ne doživljava kao ozbiljna upozorenja", stoji u saopštenju GI SDP.

Oni ističu važnost dijaloga pod pokroviteljstvom EU, uz ocenu da visoka predstavnica može značajno doprineti ubrzanju razgovora i postizanju dogovora o temama koje su od značaja za obe etničke zajednice na KiM.

"Uspostavljanje ZSO je ključni deo dosadašnjih dogovora, ali se njeno formiranje neprestano opstruira, povratak raseljenih lica i njihove imovine, pronalazak nestalih i kidnapovanih lica i sve ostale tema koje su vezane za očuvanje političke stabilnosti na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju.Ostale vesti

Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020