Vesti
Saopštenja

SDP kritikuje odluku odbornika SO Uroševac

Građanska inicijativa SDP Olivera Ivanovića najoštrije osudila odluku odbornika Skupštine opštine Uroševac, da se selo Srpski Babuš preimenuje u Baboš i izbaci prefiks "Srpski".
SDP kritikuje odluku odbornika SO Uroševac
Srpski Babuš (Foto Panoramio)

“Odluka i obrazloženje su skandalozni, pogotovo imajući u vidu velike priče o povratku Srba na Kosovo i Metohiju. Ako se nastavi sa brisanjem svega što u sebi sadrži naziv Srpski, obrisaće se i naša prošlost na ovim prostorima”, upozoravaju iz SDP-a.

SDP poziva na hitnu reakciju vlasti na Kosovu i međuranodne zajednice.

“U ime zajedničke budućnosti, zahtevamo od vlasti u Prištini, naših predstavnika i članova međunarodnih misija, da hitno reaguju i ponište odluku odbornika Skupštine opštine Uroševac. Jer, njom se potvrđuje proterivanje Srba i ništa drugo. Ovakvi i slični pokušaji da se Srbi izbrišu iz istorije Kosova i Metohije, neće proći”, kaže se u saopštenju ove inicijative.

Odluka o preimenovbanju sela Srpski Babuš u Baboš doneta je, kako je navedeno, zbog činjenice da u ovom selu više ne žive Srbi.

“Mi pamtimo gde smo živeli i gde ćemo opet živeti. Ovo nije način da zajedno gradimo bolji život. Ovo nije put tolerancije. Mi se zalažemo za poštovanje svačijeg jezika, svačijeg prisustva i samo tako možemo jedni drugima pomoći, kaže se u saopštenju Informativne službe Građanske inicijative SDP-Oliver Ivanović.Ostale vesti

U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023