Vesti
Saopštenja

Saveznici i partneri NATO-a pomažu KFOR-u u odgovoru na pandemiju

Od izbijanja epidemije Kovida-19, savezničke oružane snage igraju važnu ulogu u podržavanju odgovora NATO alijanse na globalnu pandemiju, saopšteno je Kfora. Na Kosovu su angažovani timovi stručnjaka iz zemalja NATO i partnera: Austrije, Italije, Slovenije i Švajcarske.
Saveznici i partneri NATO-a pomažu KFOR-u u odgovoru na pandemiju
Ilustracija (Foto KFOR)

Logistička komanda italijanske vojske obezbedila je tim od tri lekara koji su izvršili četvorodnevno istraživanje u sedištu KFOR-a i sproveli sveobuhvatno proveravanje multinacionalnih vojnih i civilnih lica koja su tamo raspoređena, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da je tim pružao savete “o najboljim praksama koje se primenjuju u pogledu lečenja i evakuacije mogućih pacijenata sa Kovidom-19, kao i o individualnom ponašanju i higijenskim merama za dalje sprečavanje širenja virusa”.

U saopštenju se navodi da je italijanska vojska angažovala tim od devet ljudi iz Sedmog hemijsko-biološkog-radiološkog-nuklearnog odbrambenog puka ’Kremona’, te da oni doprinose dezinfekciji zajedničkih prostorija unutar objekata Kosovskih bezbednosnih snaga, zajedno sa osobljem i sredstvima koja su obezbedile Austrija, Slovenija i Švajcarska, pod nadzorom Grupe za podršku štabu KFOR-a.

Kapetan Paolo Nasto je vođa tima koji je u Prištini tokom prve nedelje maja dezinfikovao vojni deo aerodroma gde trupe i tovari KFOR-a redovno prolaze.

„Generalno, koristimo rastvor 0,1% natrijum hipohlorida, što je odgovarajuća koncentracija za ubijanje virusa. Inače, na nekim površinama koristimo etanol. Naš raspored uključuje oko 30 celih zgrada. To je zahtevan posao koji će doneti mnogo poboljšanja zdravlju kampa i njegovih stanovnika“, naveo je Nasto.

„Medicinsko istraživanje i dezinfekcija višenacionalnih prostorija KFOR-a još jedan su konkretan dokaz važnog doprinosa NATO saveza i partnera naporima KFOR-a. Mi u potpunosti integripemo ove doprinose u preventivne mere koje sprovodimo zarad sprečavanja širenja virusa i uspešno umanjujemo rizike za vojnike, civile i sve zajednice kojima služimo na Kosovu," naveo je komandant KFOR-a Mikele Risi.

Iz KFOR-a su još jednom podvukli da sposobnost misije da izvršava svoje zadatke u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije narušena, te da jedinice KFOR-a nastavljaju da “svakodnevno sprovode svoje aktivnosti, usmerene na održavanje sigurnog okruženja i slobode kretanja u korist svih građana na Kosovu. Istovremeno se usvajaju sve preventivne mere koje je preporučila Svetska zdravstvena organizacija kao odgovor na Kovid-19”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020