Vesti
Saopštenja

Sastanak Kfora i eksperata civilno-vojne saradnje

U štabu Kfora održan je sastanak eksperata civilno-vojne saradnje (CIMIC) internacionalnih snaga koje predvodi NATO. “Razvoj i bezbednost su dva lica iste medalje”, istakao je komandant Kfora general-major Mikele Risi.
Sastanak Kfora i eksperata civilno-vojne saradnje
Detalj sa sastanka (Foto Kfor)

Kako se navodi u saopštenju Kfora, svrha sastanka je bila da “olakša i koordiniše veze između internacionalnih organizacija, Nevladinih organizacija i Kfora, kako bi došlo do unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja Kosova“.

U svom uvodnom izlaganju, komandant Kfora general-major Mikele Risi je istakao da su „razvoj i bezbednost dva lica iste medalje“.

Dodaje se da Kfor kroz implementaciju projekata civilno-vojne saradnje, podršku i donacije, “doprinosi sveukupnom međunarodnom naporu koji ima za cilj podršku institucijama i zajednicama na Kosovu, sa posebnim fokusom na obrazovanje i zdravstvo”.

Ističe se da su u 2019. godini Kfor, ali zemlje koje su članice Kfora izdvojili budžet od 370.000 evra kroz 140 inicijative za podršku.

“Kfor će nastaviti da ulaže napore i da pruža podršku bilo koje vrste kako bi se poboljšala budućnost stanovništva, sa posebnim osvrtom na najmlađu generaciju“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021