Vesti
Saopštenja

Sastanak Kfora i eksperata civilno-vojne saradnje

U štabu Kfora održan je sastanak eksperata civilno-vojne saradnje (CIMIC) internacionalnih snaga koje predvodi NATO. “Razvoj i bezbednost su dva lica iste medalje”, istakao je komandant Kfora general-major Mikele Risi.
Sastanak Kfora i eksperata civilno-vojne saradnje
Detalj sa sastanka (Foto Kfor)

Kako se navodi u saopštenju Kfora, svrha sastanka je bila da “olakša i koordiniše veze između internacionalnih organizacija, Nevladinih organizacija i Kfora, kako bi došlo do unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja Kosova“.

U svom uvodnom izlaganju, komandant Kfora general-major Mikele Risi je istakao da su „razvoj i bezbednost dva lica iste medalje“.

Dodaje se da Kfor kroz implementaciju projekata civilno-vojne saradnje, podršku i donacije, “doprinosi sveukupnom međunarodnom naporu koji ima za cilj podršku institucijama i zajednicama na Kosovu, sa posebnim fokusom na obrazovanje i zdravstvo”.

Ističe se da su u 2019. godini Kfor, ali zemlje koje su članice Kfora izdvojili budžet od 370.000 evra kroz 140 inicijative za podršku.

“Kfor će nastaviti da ulaže napore i da pruža podršku bilo koje vrste kako bi se poboljšala budućnost stanovništva, sa posebnim osvrtom na najmlađu generaciju“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020