"Saradnjom sa Beogradom kvalitetnije rešavamo probleme"

"Veliki broj problema koje Srbi na Kosovu imaju lakše i kvalitetnije rešavamo saradnjom sa zvaničnim Beogradom", kazao je ministar za povratak u ostavci Dalibor Jevtić tokom sastanka sa poslanikom nemačkog Bundestaga i članom Odbora za odnose sa EU Manuelom Sarazinom.

Podeli ovaj članak sa:
 • Manuel Sarazin i Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Jevtić je istakao da predstavnici Srpske liste često insistiraju da se problemi Srba rešavaju na institucionalan način, jer se, kako je rekao, jedino tako može iznaći dugoročno rešenje za "celokupnu situaciju koja i Prištinu i Beograd danas stavlja u nezavidan položaj".

Jevtić je Manuela Sarazina upoznao sa procesom dijaloga Beograda i Prištine i istakao da se on, osim na visokom političkom, treba voditi i na lokalnom nivou.

"Ako želimo dugoročnu stabilnost u regionu i napredak u mnogim oblastima, onda moramo na tome ozbiljno i raditi".

Jevtić je istakao da se formiranjem Zajednice srpskih opština garantuje opstanak Srba na Kosovu "preko njenih ključnih oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja".

Ministar u kosovskoj vladi smatra i da bi bolja ekonomska situacija uticala na odnose dva naroda, jer bi se na taj način prevazišle mnoge nesuglasice.

"Opština Štrpce je dobar primer suživota i multietničnosti. Po modelu ove opštine treba raditi na rešavanju mnogih problema u odnosima dva naroda", kazao je Jevtić.

Ministar je na kraju sastanka dobio poziv od Manuela Sarazina da ponovo poseti Nemačku.

Ostale vesti

 • Đurić: Priština nema nameru da formira ZSO

  Đurić: Priština nema nameru da formira ZSO

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić reagovao je na izjavu šefa kosovske delegacije u tehničkom dijalogu Kosova i Srbije Avnija Arifija koji je izjavio da su “ludi i neprihvatljivi zahtevi upravljačke grupe za izradu Statuta ZSO“.

 • Jevtić: Bole napadi iz SPC

  Jevtić: Bole napadi iz SPC

  Potpredsednik Vlade Kosova i Srpske liste, Dalibor Jevtić, oglasio se otvorenim pismom nakon poslednjeg reagovanja oca Save Janjića, istakavši da problem nije razgraničenje, već to što pojedincima smeta Aleksandar Vučić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane