Vesti
Saopštenja

Saljih Mustafa pred sudom u Hagu u ponedeljak

Prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu održaće se u ponedeljak, 28. septembra u 15 časova.
Saljih Mustafa pred sudom u Hagu u ponedeljak
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Optužnica protiv Saljiha Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. godine, a Specijalizovano tužilaštvo je Saljiha Mustafu uhapsilo 24. septembra, dok je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, saopštilo je Specijalno tužilaštvo.

Saljih Mustafa se u optužnici tereti da je "individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo".

Saopšteno je i da će prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe biće javno i može se pratiti na internet stranici https://www.scp ks.org/sr/streaming na kojoj se emituje uz neznatno zakašnjenje.

Sudsko zasedanje se može pratiti i iz galerije za posetioce sudnice Specijalizovanih veća u Hagu.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021