Vesti
Saopštenja

SAD pomažu Kosovu sa 37 miliona dolara

Sporazum o ostvarivanju razvojnih ciljeva kojim se omogućava pomoć Kosovu u iznosu od oko 37 miliona dolara potpisan je danas u Prištini.
SAD pomažu Kosovu sa 37 miliona dolara
Priština (Foto novosti.rs)

Sporazum su potpisale američka ambasaorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kao i  šefica USAID-a na Kosovu Morin Šoket.

Iz američke ambasade je saopšteno da je u potpisanom dokumentu istaknuta posvećenost vlade SAD da obezbedi 37.432.028 dolara sredstava za podršku širokom spektru aktivnosti američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) na Kosovu.

„Sredstva će se koristiti za aktivnosti na polju vladavine prava i upravljanja, aktivnosti na povećanju investicija i stope zaposlenosti u privatnom sektoru, kao i programe za povećanje ljudskog kapitala na Kosovu“, navodi se u saopštenju ambasade SAD-a u Prištini.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson kazala je da „Vlada SAD ostaje posvećena pružanju podrške naporima Kosova da ojača svoju demokratiju kroz investicije koje promovišu vladavinu prava i jačanje aktivnosti na privlačenju investicija“.

„Ponosni smo što je USAID ostvario partnerski odnos sa vladom Kosova, privatnim sektorom i civilnim društvom u cilju omogućavanja obuke i sredstava koja mogu da pomognu u oslobađanju punog potencijala Kosova“, istakla je Džejkobson.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021