Vesti
Saopštenja

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19

Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Bolnica u Lapljem Selu (Foto arhiva Kim)

"Testiranje je ključna komponenta za zaustavljanje daljeg prenošenja infekcije među pogođenim ili rizičnim stanovništvom, kao i za ublažavanje posledica mogućeg širenja. USAID-ova donacija je, u partnerstvu sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, povećala kapacitete gračaničke bolnice (u Lapljem Selu) za pouzdano, precizno i brzo sprovođenje PCR testiranja. Ova podrška će pomoći Gračanici, Lapljem Selu i obližnjim mestima obezbeđivanje jednakog pristupa kvalitetnim i blagovremenim uslugama, ali i osnažiti pojedince da zaštite sebe i jedni druge", navodi se u saopštenju.

USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici i doprineli operacionalizaciji Standardnih operativnih procedura SZO-a za javno zdravlje i bezbednost.

"Usled ove zajedničke inicijative USAID-SZO, bolničko osoblje je povećalo svoje tehničke kapacitete, a laboratorija je nabavila sav potreban potrošni materijal za obavljanje PCR testiranja u skladu sa smernicama SZO-a. Kao rezultat poboljšanja laboratorije i ojačanih kapaciteta njenog osoblja, bolnica sada može da sprovodi PCR testiranje i na druge zarazne bolesti", dodaje se.

USAID u partnerstvu sa Vladom Kosova, UNICEF-om, SZO-om i drugim ključnim akterima sarađuje sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji odbrane i zajednicama u cilju usporavanja širenja infekcije, zbrinjavanja pogođenih i opremanju Kosova potrebnom opremom za borbu protiv kovida-19.

"Ovo uključuje i nastavak podrške naporima u komunikaciji i javnom informisanju na Kosovu u cilju podsticanja prevencije kovida-19 i vakcinacije. Ostala podrška USAID-a je uključivala raspodelu 249 higijenskih kompleta domovima zdravlja, 7.750 higijenskih pribora porodicama, 2.400 higijenskih kompleta za majke i bebe u svih 38 opština na Kosovu i 660 higijenskih paketa za osnovne i srednje škole. Pored toga, Sjedinjene Države su isporučile opremu za laboratorijsko testiranje i termalne skenere za postavljanje na graničnim ulazima na Kosovo, uključujući aerodrom u Prištini i četiri kopnena granična prelaza", zaključuje se u saopštenju.

Vlada SAD-a je, prvenstveno preko USAID-a, uložila više od 10 miliona američkih dolara u zdravstvenu pomoć Kosovu u proteklih 20 godina.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023