Vesti
Saopštenja

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19

Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Bolnica u Lapljem Selu (Foto arhiva Kim)

"Testiranje je ključna komponenta za zaustavljanje daljeg prenošenja infekcije među pogođenim ili rizičnim stanovništvom, kao i za ublažavanje posledica mogućeg širenja. USAID-ova donacija je, u partnerstvu sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, povećala kapacitete gračaničke bolnice (u Lapljem Selu) za pouzdano, precizno i brzo sprovođenje PCR testiranja. Ova podrška će pomoći Gračanici, Lapljem Selu i obližnjim mestima obezbeđivanje jednakog pristupa kvalitetnim i blagovremenim uslugama, ali i osnažiti pojedince da zaštite sebe i jedni druge", navodi se u saopštenju.

USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici i doprineli operacionalizaciji Standardnih operativnih procedura SZO-a za javno zdravlje i bezbednost.

"Usled ove zajedničke inicijative USAID-SZO, bolničko osoblje je povećalo svoje tehničke kapacitete, a laboratorija je nabavila sav potreban potrošni materijal za obavljanje PCR testiranja u skladu sa smernicama SZO-a. Kao rezultat poboljšanja laboratorije i ojačanih kapaciteta njenog osoblja, bolnica sada može da sprovodi PCR testiranje i na druge zarazne bolesti", dodaje se.

USAID u partnerstvu sa Vladom Kosova, UNICEF-om, SZO-om i drugim ključnim akterima sarađuje sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji odbrane i zajednicama u cilju usporavanja širenja infekcije, zbrinjavanja pogođenih i opremanju Kosova potrebnom opremom za borbu protiv kovida-19.

"Ovo uključuje i nastavak podrške naporima u komunikaciji i javnom informisanju na Kosovu u cilju podsticanja prevencije kovida-19 i vakcinacije. Ostala podrška USAID-a je uključivala raspodelu 249 higijenskih kompleta domovima zdravlja, 7.750 higijenskih pribora porodicama, 2.400 higijenskih kompleta za majke i bebe u svih 38 opština na Kosovu i 660 higijenskih paketa za osnovne i srednje škole. Pored toga, Sjedinjene Države su isporučile opremu za laboratorijsko testiranje i termalne skenere za postavljanje na graničnim ulazima na Kosovo, uključujući aerodrom u Prištini i četiri kopnena granična prelaza", zaključuje se u saopštenju.

Vlada SAD-a je, prvenstveno preko USAID-a, uložila više od 10 miliona američkih dolara u zdravstvenu pomoć Kosovu u proteklih 20 godina.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022