Vesti
Saopštenja

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv korone

Ambasada SAD u Prištini obezbedila je osam temperaturnih (termo) skenera kako bi podržala odgovor Kosova na epidemiju kovid-19. Ovi skeneri, donacija USAID-a, biće postavljeni na graničnim prelazima na Kosovu, uključujući aerodrom u Prištini i četiri kopnena granična prelaza.
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv korone
Prištinski aerodrom (Foto airportpristina.com)

Otkako je na Kosovu identifikovan prvi slučaj kovid-19, USAID je sarađivao sa medicinskim osobljem i zajednicama na usporavanju širenja virusa, brizi o pogođenim i opremio ih alatima potrebnim za borbu protiv epidemije.

Pored termo skenera, USAID je početkom ove godine distribuirao 239 higijenskih kompleta u domove zdravlja, 8.950 porodičnih kompleta i 1.200 kompleta za decu u svih kosovskih 38 opština. Pored toga, 50 potpuno novih ventilatora nedavno je donirano u okviru paketa podrške koji je uključivao prateću opremu, instalaciju, garancije, planove servisa i internet vebinare. USAID takođe obezbeđuje opremu za testiranje koja će ojačati laboratorijske sposobnosti za povećanje broja testova na Kosovu.

„Postavljanje ovih temperaturnih skenera na osam ulaznih tačaka, uključujući međunarodni aerodrom Priština, omogućiće adekvatno pregledavanje dolazih putnika, doprinoseći naporima i prevenciji da se zaustavi dalji prenos na Kosovu“, rekao je zamenik šefa misije Nikolas Džej Đakobi Mlađi Na ceremoniji primopredaje opreme kojoj su prisustvovali kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, direktor za finansije međunarodnog aerodroma u Prištinom Omerom Kuiuc i koordinatorka UN za razvoj Ulrika Ričardson.

Obezbeđivanje termo skenera i opreme za testiranje deo su pomoći vredne gotovo 1,6 miliona dolara, obezbeđene od strane američkog Stejt departmenta i USAID-a, a koja je namenjena Kosovu kao odgovor na pandemiju i za zaustavljanje daljeg prenosa i ublažavanje uticaja kovid-19.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020