Vesti
Saopštenja

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv korone

Ambasada SAD u Prištini obezbedila je osam temperaturnih (termo) skenera kako bi podržala odgovor Kosova na epidemiju kovid-19. Ovi skeneri, donacija USAID-a, biće postavljeni na graničnim prelazima na Kosovu, uključujući aerodrom u Prištini i četiri kopnena granična prelaza.
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv korone
Prištinski aerodrom (Foto airportpristina.com)

Otkako je na Kosovu identifikovan prvi slučaj kovid-19, USAID je sarađivao sa medicinskim osobljem i zajednicama na usporavanju širenja virusa, brizi o pogođenim i opremio ih alatima potrebnim za borbu protiv epidemije.

Pored termo skenera, USAID je početkom ove godine distribuirao 239 higijenskih kompleta u domove zdravlja, 8.950 porodičnih kompleta i 1.200 kompleta za decu u svih kosovskih 38 opština. Pored toga, 50 potpuno novih ventilatora nedavno je donirano u okviru paketa podrške koji je uključivao prateću opremu, instalaciju, garancije, planove servisa i internet vebinare. USAID takođe obezbeđuje opremu za testiranje koja će ojačati laboratorijske sposobnosti za povećanje broja testova na Kosovu.

„Postavljanje ovih temperaturnih skenera na osam ulaznih tačaka, uključujući međunarodni aerodrom Priština, omogućiće adekvatno pregledavanje dolazih putnika, doprinoseći naporima i prevenciji da se zaustavi dalji prenos na Kosovu“, rekao je zamenik šefa misije Nikolas Džej Đakobi Mlađi Na ceremoniji primopredaje opreme kojoj su prisustvovali kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, direktor za finansije međunarodnog aerodroma u Prištinom Omerom Kuiuc i koordinatorka UN za razvoj Ulrika Ričardson.

Obezbeđivanje termo skenera i opreme za testiranje deo su pomoći vredne gotovo 1,6 miliona dolara, obezbeđene od strane američkog Stejt departmenta i USAID-a, a koja je namenjena Kosovu kao odgovor na pandemiju i za zaustavljanje daljeg prenosa i ublažavanje uticaja kovid-19.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022