Vesti
Saopštenja

SAD i Kosovo potpisali sporazum o novim finansijskim ulaganjima

Premijer Kosova Avdulah Hoti i američki ambasador na Kosovu Filip S. Kosnet potpisali su novi Sporazum o podsticajima za investiranje IIA (SPI) koji omogućava Američkoj međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji (DFC) i američkoj razvojnoj banci, slanje čitavog niza finansijskih proizvoda na Kosovo, saopšteno je iz Američke ambasade.

SAD i Kosovo potpisali sporazum o novim finansijskim ulaganjima
Zgrada Vlade Kosova (Foto Kim arhiva)

„Drago nam je što DFC uspostavlja IIA (SPI) između Kosova i Sjedinjenih Država, što učvršćuje američku posvećenost proširenju finansijskih alata dostupnih za razvoj kosovske ekonomije, posebno njenog privatnog sektoraˮ, rekao je Džon Jovanović, zamenik potpredsednika DFC-a i generalni direktor zapadnog Balkana i Egejskog mora.„Vidimo veliki potencijal DFC-a za pomoć u mobilizaciji investicija koje stvaraju radna mesta i podržavaju razvoj za narod Kosovaˮ, dodao je Jovanović.

U saopštenju se napominje da američki zakon nalaže bilo kojoj zemlji, uključujući Kosovo, da sklopi SPI sa Sjedinjenim Državama kako bi DFC obezbedio čitav asortiman svojih finansijskih proizvoda, koji uključuje finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantove za tehničku pomoć.

Današnje potpisivanje usledilo je nakon poseta Kosovu u septembru izvršnog direktora DFC-a Adama Belera, koji je tokom posete potpisao zajedničku izjavu sa Hotijem za proširivanje fokusa DFC-ovih investicija na Kosovu za jačanje transportne infrastrukture, energije, tehnologije i ostalih industrija.

Kako se navodi, DFC se udružuje sa privatnim sektorom kako bi finansirao rešenja za najkritičnije izazove sa kojima se suočava svet u razvoju.

"DFC ulaže u različite sektore, uključujući energiju, zdravstvo, kritičnu infrastrukturu i tehnologiju. DFC takođe obezbeđuje finansiranje malih preduzeća i žena preduzetnica u cilju otvaranja radnih mesta na tržištima u razvoju. Sva njegova ulaganja pridržavaju se visokih standarda i poštuju životnu sredinu, ljudska prava i prava radnika", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021