Vesti
Saopštenja

SAD i Kosovo potpisali sporazum o novim finansijskim ulaganjima

Premijer Kosova Avdulah Hoti i američki ambasador na Kosovu Filip S. Kosnet potpisali su novi Sporazum o podsticajima za investiranje IIA (SPI) koji omogućava Američkoj međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji (DFC) i američkoj razvojnoj banci, slanje čitavog niza finansijskih proizvoda na Kosovo, saopšteno je iz Američke ambasade.

SAD i Kosovo potpisali sporazum o novim finansijskim ulaganjima
Zgrada Vlade Kosova (Foto Kim arhiva)

„Drago nam je što DFC uspostavlja IIA (SPI) između Kosova i Sjedinjenih Država, što učvršćuje američku posvećenost proširenju finansijskih alata dostupnih za razvoj kosovske ekonomije, posebno njenog privatnog sektoraˮ, rekao je Džon Jovanović, zamenik potpredsednika DFC-a i generalni direktor zapadnog Balkana i Egejskog mora.„Vidimo veliki potencijal DFC-a za pomoć u mobilizaciji investicija koje stvaraju radna mesta i podržavaju razvoj za narod Kosovaˮ, dodao je Jovanović.

U saopštenju se napominje da američki zakon nalaže bilo kojoj zemlji, uključujući Kosovo, da sklopi SPI sa Sjedinjenim Državama kako bi DFC obezbedio čitav asortiman svojih finansijskih proizvoda, koji uključuje finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantove za tehničku pomoć.

Današnje potpisivanje usledilo je nakon poseta Kosovu u septembru izvršnog direktora DFC-a Adama Belera, koji je tokom posete potpisao zajedničku izjavu sa Hotijem za proširivanje fokusa DFC-ovih investicija na Kosovu za jačanje transportne infrastrukture, energije, tehnologije i ostalih industrija.

Kako se navodi, DFC se udružuje sa privatnim sektorom kako bi finansirao rešenja za najkritičnije izazove sa kojima se suočava svet u razvoju.

"DFC ulaže u različite sektore, uključujući energiju, zdravstvo, kritičnu infrastrukturu i tehnologiju. DFC takođe obezbeđuje finansiranje malih preduzeća i žena preduzetnica u cilju otvaranja radnih mesta na tržištima u razvoju. Sva njegova ulaganja pridržavaju se visokih standarda i poštuju životnu sredinu, ljudska prava i prava radnika", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021