Vesti
Saopštenja

SAD i Kosovo potpisali sporazum o novim finansijskim ulaganjima

Premijer Kosova Avdulah Hoti i američki ambasador na Kosovu Filip S. Kosnet potpisali su novi Sporazum o podsticajima za investiranje IIA (SPI) koji omogućava Američkoj međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji (DFC) i američkoj razvojnoj banci, slanje čitavog niza finansijskih proizvoda na Kosovo, saopšteno je iz Američke ambasade.

SAD i Kosovo potpisali sporazum o novim finansijskim ulaganjima
Zgrada Vlade Kosova (Foto Kim arhiva)

„Drago nam je što DFC uspostavlja IIA (SPI) između Kosova i Sjedinjenih Država, što učvršćuje američku posvećenost proširenju finansijskih alata dostupnih za razvoj kosovske ekonomije, posebno njenog privatnog sektoraˮ, rekao je Džon Jovanović, zamenik potpredsednika DFC-a i generalni direktor zapadnog Balkana i Egejskog mora.„Vidimo veliki potencijal DFC-a za pomoć u mobilizaciji investicija koje stvaraju radna mesta i podržavaju razvoj za narod Kosovaˮ, dodao je Jovanović.

U saopštenju se napominje da američki zakon nalaže bilo kojoj zemlji, uključujući Kosovo, da sklopi SPI sa Sjedinjenim Državama kako bi DFC obezbedio čitav asortiman svojih finansijskih proizvoda, koji uključuje finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantove za tehničku pomoć.

Današnje potpisivanje usledilo je nakon poseta Kosovu u septembru izvršnog direktora DFC-a Adama Belera, koji je tokom posete potpisao zajedničku izjavu sa Hotijem za proširivanje fokusa DFC-ovih investicija na Kosovu za jačanje transportne infrastrukture, energije, tehnologije i ostalih industrija.

Kako se navodi, DFC se udružuje sa privatnim sektorom kako bi finansirao rešenja za najkritičnije izazove sa kojima se suočava svet u razvoju.

"DFC ulaže u različite sektore, uključujući energiju, zdravstvo, kritičnu infrastrukturu i tehnologiju. DFC takođe obezbeđuje finansiranje malih preduzeća i žena preduzetnica u cilju otvaranja radnih mesta na tržištima u razvoju. Sva njegova ulaganja pridržavaju se visokih standarda i poštuju životnu sredinu, ljudska prava i prava radnika", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022