Vesti
Saopštenja

SAD donirale Kosovu pola miliona doza vakcine Fajzer

Sjedinjene Američke Države donirale su Kosovu dodatnih 515.970 doza vakcine Fajzer kao vid podrške u borbi protiv pandemije koronavirusa. 
SAD donirale Kosovu pola miliona doza vakcine Fajzer
Ilustracija (Foto Getty images)

Kako je saopšteno iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država uključujući prethodne dve isporuke u avgustu i septembru 2021. godine, narod SAD donirao je preko 1.054.170 doza vakcina stanovnicima na Kosovu, što predstavlja najveću donaciju vakcina protiv kovida-19 od bilo koje zemlje ili organizacije Kosovu.

„Vakcine ostaju najjača svetska odbrana protiv kovida-19 i njegovih razornih uticaja. Visoka stopa vakcinacije podrazumeva nisku stopu hospitalizacije i manje smrtnih slučajeva. Zato, molim vas da učinite ono što je do vas. Vakcinišite se, perite ruke, i nosite masku. Potrebno je da svi zajedno radimo u borbi protiv ove globalne pandemije“, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džef Hovenier.

Napominje se da upravo zbog toga što nijedna zemlja ne može sama da pobedi kovid-19, predsednik Bajden je obavezao Sjedinjene Američke Države da podele zemljama širom sveta preko 1,2 milijardi doza vakcina.

„Sjedinjene Američke Države biće svetski arsenal vakcina u našoj zajedničkoj borbi protiv ovog virusa“, rekao je predsednik Bajden u svojoj izjavi 3. juna 2021. „Nastavićemo da činimo sve što možemo da izgradimo svet koji je bezbedniji i sigurniji od pretnje zaraznih bolesti“, rekao je on.

Osim vakcina, Sjedinjene Američke Države ostaju najveći bilateralni donator zdravstvenom sistemu Kosova u jačanju odgovora na kovid, dodaje se u saopštenju. 

"Od početka pandemije, Sjedinjene Američke Države obezbedile su oko deset miliona američkih dolara dodatne podrške u vezi sa pandemijom kako bi se usporilo širenje, zbrinuli pogođeni i opremile kosovske škole, zdravstvene ustanove, porodice i zajednice širom 38 kosovskih opština sa potrebnim sredstvima za borbu protiv kovida-19".

Donirane vakcine Sjedinjenih Američkih Država isporučene su putem Kovaks mehanizma.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022