Vesti
Saopštenja

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu

Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

"Ova pomoć će podupreti jačanje zaštite ugrožene dece koja su pogođena pandemijom i obezbediti kontinuitet u pružanju osnovnih socijalnih usluga. Pomoć će takođe poboljšati terenske usluge u okviru sistema primarne zdravstvene zaštite kako bi se promovisala vakcinacija i digitalizovala baza podataka za upravljanje slučajevima koronavirusa u cilju pospešivanja brze razmene informacija među zdravstvenim institucijama," navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako se dodaje, poseban fokus se stavlja na smanjenje uticaja pandemije na marginalizovane poulacije.

"Borba protiv globalne pandemije zahteva posvećenost svakog od nas, zato učinite svoj deo posla, operite ruke, nosite masku i vakcinišite se,“ rekla je Zejna Salahi, direktorka USAID-ove misije na Kosovu.

Finansijska pomoć od tri miliona dolara je dodata aktivnosti "Odgovor na pandemiju", koja se sprovodi preko UNICEF-a i nadovezuje se na prethodnih 5,1 miliona američkih dolara pomoći koje je USAID dao Kosovu tokom pandemije.

"Od kada je Kosovo potvrdilo svoj prvi slučaj kovida-19, USAID je sarađivao sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji odbrane i zajednicama u cilju usporavanja širenja infekcije i obezbeđivanja opreme potrebne za borbu protiv ove pandemije", zaključuje se u saopštenju.

Sjedinjene Države ostaju najveći bilateralni donator kosovskog zdravstvenog sistema u cilju jačanja njegovog odgovora na kovid-19. Na početku pandemije, Sjedinjene Države su obezbedile 50 potpuno novih respiratora kao deo paketa podrške koji je uključivao i prateću opremu za respiratore, instalaciju, garancije, servisne planove.

Takođe su isporučili opremu za laboratorijsko ispitivanje i termičke skenere za postavljanje na ulaznim terminalima prelaza na Kosovu, uključujući prištinski aerodrom i četiri kopnena prelaza. Nedavno je USAID, u ime Vlade SAD, potpomogao isporuku 538.200 doza Fajzer vakcine.Ostale vesti

Kvinta zahteva sprovođenje ustavne odluke oko manastira Visoki Dečani

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država reagovali su na nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vlasništvu nad manastirom Visoki Dečani.

  • 20.05.2022
Petković: Nikome nije potreban piroman poput Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je "kosovski premijer Aljbin Kurti u međunarodnoj zajednici prepoznat kao nekredibilna osoba i kao neko ko iz pukog hira ugrožava stabilnost čitavog regiona, i zato se svakom porukom usmerenom protiv dijaloga i Vašingtonskog sporazuma direktno okreće protiv mira i stabilnosti.Zbog toga nije ni čudo što Кurti tokom svoje ekskurzije po SAD nije primljen u Beloj kući", saopšteno je iz Kancelarija za KiM.

  • 20.05.2022
FHPK: Odluka SVK osnovana, zahtev da se istraga proširi

Sudsko veće Specijalizovanih veća Kosova, kojim je predsedavao sudija Čarls L. Smit danas je objavilo presudu u predmetu Specijalizovanog tužioca protiv okrivljenih Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 18.05.2022
Petković: Beograd ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Кristoferom Hilom, koga je upoznao sa poslednjom rundom razgovora Beograda i Prištine, koja je održana prošle nedelje u Briselu saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 18.05.2022
Đukanović dolazi na Kosovo. CLS: Nije dobrodošao
Predsednica Kosova Vjosa Osmani će sutra u zvaničnoj poseti dočekati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ protive se dolasku Đukanovića na Kosovo. 
  • 17.05.2022
Kancelarija za KiM osuđuje pljačku prodavnice u Prekovcu

Prethodne noći u selu Prekovac, u opštini Novo Brdo, obijena je i opljačkana prodavnica prehrambene robe u vlasništvu Dušana Perića, i to drugi put za mesec dana, a na meti lopova našla se i lokalna gvožđara u vlasništvu Siniše Dimića, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 16.05.2022