"Rušenje krsta je znak netrpeljivosti prema hrišćanskim simbolima"

Direktor kancelarija za KiM Marko Đuric ističe da je rušenje krsta znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na KiM prema hrišćanskim simbolima, i od policije očekuje da počinioci budu pronađeni.

Podeli ovaj članak sa:
  • Oskrnavljeni spomenik (Foto kancelarija za KiM)

“Ekstremisti su u Velikoj Hoči kod Orahovca počinili su još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na КiM. Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, i ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik” kazao je Đurić u saopštenju za medije.

Đurić u saopštenju ističe “da je više puta do sada rušena i spomen-ploča otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i da je tek ove godine, nakon bezbrojnih apela kolega novinara i Republike Srbije, neko zaista i uhapšen zbog ekstremističkog iživljavanja nad srpskim spomen-obeležjima”.

Đurić dodaje, da od policije očekuje da bude efikasna i u ovom slučaju.

Direktor kancelarija za KiM Marko Đurić naglašava, da će se za par dana navršiti “15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, da se pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao”.

Prema Đurićevim rečima, mali broj Srba koji i danas žive u orahovačkoj opštini izložen je čestim pretnjama i provokacijama. Oni su živi dokaz da je međuetnički odnos na Kosovu potpuno drugačiji.

“Bez obzira na sve političke nesuglasice i oscilacije na relaciji Beograd-Priština, ne sme se dozvoliti da ekstremisti budu zaštićeni i da svoju mržnju iskaljuju nad nedužnim i nezaštićenim ljudima čija je jedina želja da žive spokojno i u miru sa komšijama”, zaključio je Đurić u saopštenju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane