Vesti
Saopštenja

Rokasalvo: Sloboda štampe na Kosovu raste

“Danas obeležavamo Međunarodni Dan slobode štampe, odajemo priznanje novinarima koji rade u javnom interesu i podsećamo vlade na njihovu dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja”, saopštila je v.d. stalnog predstavnika UNDP na Kosovu Alesandra Rokasalvo.
Rokasalvo: Sloboda štampe na Kosovu raste
Aleksandra Rokasavo (Foto arhiva Kim)

Aleksandra Rokasalvo u atorskom tekstu povodom Međunarodnog dana slobode medija napominje da je, “posmatrajući regionalno, došlo do izvesnog nazadovanja u slobodi medija i štampe, što ima kritične posledice za društvo u celosti”.

“Međutim, tokom protekle četiri godine videli smo da sloboda štampe na Kosovu raste, od 90. mesta 2016. do 75. mesta na rang listi 2019. godine. Ovo je znak da su stvari na pravom koloseku, ali još ima prostora za poboljšanje”.

Ističe da su srpski mediji na Kosovu “povremeno meta verbalnih napada ili kompjuterskog („sajber“) uznemiravanja” I napominje da je “potrebno učiniti više da se obezbedi da oni imaju slobodu izražavanja bez odmazde, cenzure ili zastrašivanja”.

Rokasalvo navodi da je sloboda medija osnovno i neotuđivo ljudsko pravo, te da “svaka osoba ili zajednica ima pravo da iskaže svoje mišljenje i ideje bez straha od odmazde, cenzure ili zakonskih sankcija”.

Rokasalvo podseća da je UNDP tokom prethodnih 50 godina širom sveta bio posvećen pomaganju nezavisnim medijima, slobodi izražavanja i manjinskim medijima.

Dodaje da je u proteklih 20 godina UNDP značajno doprineo razvoju nezavisnih i manjinskih medija na Kosovu.

“UNDP je bio od presudne važnosti u uspostavljanju prvog nezavisnog javnog emitera, Radio Televizije Kosovo. Uz ovo, radili smo na nacrtu zakona o osnivanju stanice RTK 2 na srpskom jeziku, koji je zatim bio usvojen i implementiran”.

“UNDP je takođe posvećen i tome da pruži podršku za kritično važnu ulogu novinara u kosovskom društvu. Preko nagrada za radove protiv korupcije i o siromaštvu, došle su neke od najsnažnijih, dirljivih i šokantnih priča”.

Rokasalvo napominje da bez rada istraživačkih novinara koji pozivaju javni sektor na odgovornost, ne bi bilo uspešne borbe protiv korupcije.

“Priča koje se bave sitnim mitom za javne službenike, do multimilionskih šema prevare sa nabavkama. Priča o nepotizmu, zdravstvenim rizicima u vezi sa hranom i lekovima, kao i o bezbednosnim rizicima u vazdušnom saobraćaju. Priča koje nam pokazuju koliko je korupcija štetna i koliki je njen uticaj na društvo”.
Objašnjava da kroz nagradu za rad na temu siromaštva, novinari podstiču debatu u vezi sa pitanjima i uzrocima siromaštva na Kosovu.

“Ako želimo da gradimo održivo društvo, to zahteva snažne napore u smeru iskorenjivanja krajnjeg siromaštva, borbe protiv diskriminacije i stvaranja uslova da svako može da ostvaruje svoja ljudska prava. Naša dugotrajna podrška i rad sa udruženjima novinara Kosova (UNK) su od kritične važnosti za dalji razvoj nezavisnih medija i slobode izražavanja na Kosovu”.

“Dok obeležavamo ovaj dan, zahvalni smo novinarima koji rade na tome da poboljšaju naša društva. Mi mislimo na njihovu kritično važnu ulogu u društvu, i ulažemo napore da im pružimo podršku u njihovom neprocenjivo važnom radu”, zaključuje Rokasalvo u autorskom tekstu povodom Međunarodnog dana slobode medija.Ostale vesti

Popović posetio porodicu Miljković u Lipljanu
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je danas porodicu Miljković iz Lipljana, čija je imovina ugrožena usled radova firme u vlasništvu Albanaca, saopšteno je iz Opštine. 
  • 12.05.2021
Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021