Vesti
Saopštenja

Rikalo: Informacione tehnologije važne za šumarstvo

Primena informaciono-komunikacionih tehnologija u šumarstvu je vrlo značajna, kazao je ministar Nenad Rikalo na otvaranju međunarodne konferencije o ovom pitanju u Prištini.
Rikalo: Informacione tehnologije važne za šumarstvo
Ministar Rikalo na Međunarodnoj konferenciji o primeni informaciono-komunikacijskih tehnoligija (Foto MPŠRR)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja je danas u Prištini pozdravnim govorom otvorio Međunarodnu konferenciju o primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u šumarstvu koja se održava u organizaciji agencije UN-a FAO.

On je naglasio da je primena informaciono-komunikacionih tehnologija u šumarstvu vrlo značajna “od operativnog nivoa, donošenja odluka, efikasnosti i delotvornosti upravljanja šumama, podrške učešća javnosti, upravljanja održivosti, upravljanja znanjem i usklađivanja šumarskog sektora sa globalim inicijativama”

„Današnji trendovi pokazuju da su IKT primenjene u dve ključne oblasti upravljanja šumama - u mapiranju i praćenju šumskih resursa i ekoloških pretnji, kao i u podizanju svesti o primeni održivih šumarskih praksi“, rekao je ministar Rikalo i istakao da u tom smislu treba “primeniti odgovarajuće politike i zakonima o zaštiti i upravljanju šumarskim resursima”.

On je dodao da je studija Svetske banke pokazala da postoji potreba da se IKT primene u svim aspektima upravljanja šumama, kao i to da su rezultati ove studije pokazali da postoji potreba za dobrim političkim okvirom, odgovarajućom identifikacijom tehnoloških potreba, dizajnom odgovarajućih aplikacija, identifikacijom pitanja sigurnosti podataka i osiguranjem kupovine od onih koju upravljaju sa šumskim resursima.

Ministar Rikalo je izrazio nadu da će ova konferencija rezultirati stvaranjem regionalne mreže praktičara informaciono- komunikacionih tehnologija u šumarstvu kao i platforme koja će u budućnosti okupiti informatičare i šumarske stručnjake koji će zajedno radili na primeni IKT sa ciljem održivog upravljanje šumama.

Rikalo je izrazio zahvalnost ambasadorki Finske Ani Huktamaki i Vladi Finske na podršci koju pruža u unapređenju razvoja šumarstva.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020