Vesti
Saopštenja

Rikalo: Informacione tehnologije važne za šumarstvo

Primena informaciono-komunikacionih tehnologija u šumarstvu je vrlo značajna, kazao je ministar Nenad Rikalo na otvaranju međunarodne konferencije o ovom pitanju u Prištini.
Rikalo: Informacione tehnologije važne za šumarstvo
Ministar Rikalo na Međunarodnoj konferenciji o primeni informaciono-komunikacijskih tehnoligija (Foto MPŠRR)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja je danas u Prištini pozdravnim govorom otvorio Međunarodnu konferenciju o primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u šumarstvu koja se održava u organizaciji agencije UN-a FAO.

On je naglasio da je primena informaciono-komunikacionih tehnologija u šumarstvu vrlo značajna “od operativnog nivoa, donošenja odluka, efikasnosti i delotvornosti upravljanja šumama, podrške učešća javnosti, upravljanja održivosti, upravljanja znanjem i usklađivanja šumarskog sektora sa globalim inicijativama”

„Današnji trendovi pokazuju da su IKT primenjene u dve ključne oblasti upravljanja šumama - u mapiranju i praćenju šumskih resursa i ekoloških pretnji, kao i u podizanju svesti o primeni održivih šumarskih praksi“, rekao je ministar Rikalo i istakao da u tom smislu treba “primeniti odgovarajuće politike i zakonima o zaštiti i upravljanju šumarskim resursima”.

On je dodao da je studija Svetske banke pokazala da postoji potreba da se IKT primene u svim aspektima upravljanja šumama, kao i to da su rezultati ove studije pokazali da postoji potreba za dobrim političkim okvirom, odgovarajućom identifikacijom tehnoloških potreba, dizajnom odgovarajućih aplikacija, identifikacijom pitanja sigurnosti podataka i osiguranjem kupovine od onih koju upravljaju sa šumskim resursima.

Ministar Rikalo je izrazio nadu da će ova konferencija rezultirati stvaranjem regionalne mreže praktičara informaciono- komunikacionih tehnologija u šumarstvu kao i platforme koja će u budućnosti okupiti informatičare i šumarske stručnjake koji će zajedno radili na primeni IKT sa ciljem održivog upravljanje šumama.

Rikalo je izrazio zahvalnost ambasadorki Finske Ani Huktamaki i Vladi Finske na podršci koju pruža u unapređenju razvoja šumarstva.Ostale vesti

EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021
Eparhija raško-prizrenska apeluje za pomoć ugroženima u poplavama
Eparhija raško–prizrenska uputila je apel za pomoć porodicama koje su ugrožene u poplavama, kako bi se sanirala šteta na stambenim objektima, ali i obezbedilo dovoljno ogrevnog materijala i stočne hrane za stoku kako bi mogla da preživi zimu. 
  • 15.01.2021
Udruženje novinara Srbije pozvalo je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Krizni štab za suzbijanje kovida-19 da u prioritetne grupe za imunizaciju uključe novinare i snimatelje koji svakodnevno izveštavaju, kao i druge medijske radnike koji imaju obaveze u svojim redakcijama, saopšteno je iz UNS-a. 
  • 14.01.2021
Petković danas u obilasku poplavljenih područja na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, obići će danas poplavljena područja i domaćinstva koja su pretpela štetu u poplavama na Kosovu.

  • 14.01.2021