Vesti
Saopštenja

„Rešenje pitanja KiM uz poštovanje međunarodnog prava“

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je saopštio da se „rešenje za pitanje Кosova i Metohije može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava“.
„Rešenje pitanja KiM uz poštovanje međunarodnog prava“
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

„Povodom izjave specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o okvirima za nastavak rada na normalizaciji odnosa, stav Srbije je takođe da se rešenje za pitanje Кosova i Metohije može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava, po kome je Кosovo i Metohija nesumnjivo sastavni deo Srbije“, navodi se u saopštenju Marka Đurića.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je izjavio da „razmena teritorija nije na dnevnom redu”.

"Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu niti bi trebalo da bude na dnevnom redu", izjavio je Lajčak, za austrijsku agenciju AP.

Đurić je istakao da će Beograd, kada se steknu uslovi „biti aktivna strana u dijalogu“, te da će štititi „državne i nacionalne interese Srbije, učestvovati u naporima da se prilike u regionu Zapadnog Balkana normalizuju“.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine
"Intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.
  • 14.08.2020
Đurić: Zaustavljenje vladike Teodosija bahati čin samovolje
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić reagovao je na zaustavljenje vladike Raško-prizrenskog Teodosija, istakvši da je to "bahati čin samovolje kojim se vređa čitav srpski narod i Srpska pravoslavna crkva, kojoj je na ovaj način poručeno da njena neprikosnovena prava može da pogazi bilo koji administrativni radnik Prištine", navodi se u saopštenju Đurića.
  • 14.08.2020
Đurić sa ambasadorom Indije u Beogradu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa ambasadorom Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem.
  • 13.08.2020
KFOR i Kosovska policija o osiguravanju bezbednosti
Regionalna komanda Kfora Istok počela je danas sa planiranjem izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom  policijom Kosova na području Kamenice, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 13.08.2020
Rakić i Popović o unapređenju saradnje
Ministar lokalne samouprave i predsednik Srpske liste Goran Rakić sastao se danas sa gradonačelnikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, navodi se u saopštenju MLS-a.
  • 12.08.2020
Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020