Vesti
Saopštenja

„Rešenje pitanja KiM uz poštovanje međunarodnog prava“

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je saopštio da se „rešenje za pitanje Кosova i Metohije može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava“.
„Rešenje pitanja KiM uz poštovanje međunarodnog prava“
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

„Povodom izjave specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o okvirima za nastavak rada na normalizaciji odnosa, stav Srbije je takođe da se rešenje za pitanje Кosova i Metohije može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava, po kome je Кosovo i Metohija nesumnjivo sastavni deo Srbije“, navodi se u saopštenju Marka Đurića.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je izjavio da „razmena teritorija nije na dnevnom redu”.

"Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu niti bi trebalo da bude na dnevnom redu", izjavio je Lajčak, za austrijsku agenciju AP.

Đurić je istakao da će Beograd, kada se steknu uslovi „biti aktivna strana u dijalogu“, te da će štititi „državne i nacionalne interese Srbije, učestvovati u naporima da se prilike u regionu Zapadnog Balkana normalizuju“.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020