Vesti
Saopštenja

Rasvetliti sudbine nestalih

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je od vlasti u Prištini i međunarodne zajednice da ulože maksimalan napor na rešavanju pitanja sudbine 1.711 nestalih na Kosovu.
Rasvetliti sudbine nestalih
Foto Kim

Srbija, kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, nikada neće dozvoliti da se zločini zaborave i ostanu nerasvetljeni, a zločinci nekažnjeni, jer to je jedini način da se u potpunosti zatvori deo istorije obeležen sukobima i stradanjima i otvori novo poglavlje izgradnje pomirenja i poverenja na ovim prostorima.

"Naša obaveza prema porodicama 532 nestala lica srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji je da učinimo sve da im damo odgovore i istinu o njihovim nestalim članovima, među kojima su i oni za koje se pretpostavlja da su nevini izgubili živote i da su žrtve trgovine organima", istaknuto je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija očekuje da će veliki doprinos i podsticaj za ubrzavanje rešavanja sudbine nestalih, na koji neke porodice čekaju i dve decenije, dati Deklaracija o ulozi države u rešavanju pitanja nestalih usled oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava, koju su danas u Mostaru potpisali predsednici Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore.

"Rešavanje sudbine nestalih, kojih je u regionu 11.175, preduslov je da se ceo region u punom kapacitetu okrene budućnosti, pomirenju i saradnji", navodi se u saopštenju.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, u nedelju 31. avgusta direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović razgovaraće sa predstavnicima tri udruženja porodica nestalih lica na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Petković: Rezolucija 1244 Kurtiju da bude osnov za političko delovanje

"Nema Srbina koji Aljbina Кurtija neće podsetiti da je Prizren, davno pre nego što se u njemu na današnji dan, pre 145 godina okupila grupa otomanskih lojalista kako bi osnovala Prizrensku ligu, bio prestonica srpskih careva", saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom izjave kosovskog premijera da će očuvati tekovine Prizrenske lige.

  • 10.06.2023
EU na Kosovu pozdravlja usvajanje novog Zakona o opštim izborima
Evropska unija na Kosovu pozdravlja današnje usvajanje novog Zakona o opštim izborima od strane Skupštine. 
  • 08.06.2023
Petković: Kurtijev repertoar više ne prolazi na Zapadu

"Standardni repertoar Кurtijevih neutemeljenih optužbi na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu Кosova više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu, i svi njegovi pokušaji da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću osuđeni su na propast", ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 08.06.2023
Osmani: Izbori na severu mogući u skladu sa ustavnim i zakonskim okvirom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani na sastanku sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom izrazila je "punu posvećenost da radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi na severu vladali red i zakon", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 06.06.2023
Povređeni italijanski vojnici otputovali u Italiju
Italijansko vojno osoblje raspoređeno u misiji KFOR-a pod vođstvom NATO-a povređeno prošlog ponedeljka tokom protesta na severu Kosova prevezeno je nazad u Italiju, saopšteno je medijima iz ove misije.
  • 05.06.2023
Gračanica: Postignut dogovor o aktiviranju Srpskog nacionalnog veća KiM
U Gračanici je održan konsultativni razgovor o ponovnom aktiviranju Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije, saopšteno je medijima.
  • 05.06.2023