Vesti
Saopštenja

Raseljeni lakše do ličnih dokumenata

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže da je Vlada Kosova na jučerašnjoj sednici donela Uredbu kojom će se olakšati dobijanje ličnih dokumenata na Kosovu.
Raseljeni lakše do ličnih dokumenata
Sa sastanka (Foto MZP)

Jevtić je ovu odluku Vlade saopštio na sastanku radne grupe povodom nastavka Skopskog procesa.

"Ova uredba će najviše pomoći raseljenim licima da dođu do ličnih dokumenata i ovo je svakako bila i preporuka koja je proizišla iz Skopskog procesa. Ta vest nas je obradovala", kazao je Jevtić.

On je dodao da je Skopski proces spor, ali se mora nastaviti.

"Nakon više od osamnaest godina nismo uspeli da pitanje povratka rešimo u trajnom smislu i to pitanje zatvorimo na kvalitetan način. Takva nas informacija obavezuje da mi upravo kroz ovaj proces koji smo zajednički pokrenuli, snažnije jače i kvalitetnije radimo na onome što je naš krajnji cilj", istakao je Jevtić.

Jedan od nedostataka koji je proizišao iz Skopskog procesa jeste neimplementacija onoga što je usvojeno kroz institucije na Kosovu, kazao je Jevtić.

"Pitanje uzurpirane imovine posebno utiče na proces povratka. Mi ćemo i dalje raditi na rešavanju ovog problema na način koji smo preporučili, a to je pre svega da se kroz rad posebnog panela pravosuđa pitanje uzurpirane imovine rešava na brži i kvalitetniji način. Uzurpirana imovina je nešto što stoji kao jedna od većih prepreka na putu povratka raseljenih. Rešavanje ovog pitanja je važno za budućnost svih koji žive na ovim prostorima", stoji u saopštenju.

Dodao je da se u budućnosti mora više obratiti pažnja na povratak raseljenih u sredinama u kojima do sada nije bilo uspeha.

"Danas ću spomenuti Mušutište, gde pitanje povratka pokušavamo da rešimo unazad nekoliko godina. Nismo postigli rezultat koji smo očekivali", istakao je Jevtić.

Kako je navedeno u saopštenju, Jevtić očekuje da pristup rešavanju svih nerešenih pitanja bude daleko efikasniji i da ono što se usvoji kroz institucije bude sprovedeno.Ostale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020