Vesti
Saopštenja

Raseljeni lakše do ličnih dokumenata

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže da je Vlada Kosova na jučerašnjoj sednici donela Uredbu kojom će se olakšati dobijanje ličnih dokumenata na Kosovu.
Raseljeni lakše do ličnih dokumenata
Sa sastanka (Foto MZP)

Jevtić je ovu odluku Vlade saopštio na sastanku radne grupe povodom nastavka Skopskog procesa.

"Ova uredba će najviše pomoći raseljenim licima da dođu do ličnih dokumenata i ovo je svakako bila i preporuka koja je proizišla iz Skopskog procesa. Ta vest nas je obradovala", kazao je Jevtić.

On je dodao da je Skopski proces spor, ali se mora nastaviti.

"Nakon više od osamnaest godina nismo uspeli da pitanje povratka rešimo u trajnom smislu i to pitanje zatvorimo na kvalitetan način. Takva nas informacija obavezuje da mi upravo kroz ovaj proces koji smo zajednički pokrenuli, snažnije jače i kvalitetnije radimo na onome što je naš krajnji cilj", istakao je Jevtić.

Jedan od nedostataka koji je proizišao iz Skopskog procesa jeste neimplementacija onoga što je usvojeno kroz institucije na Kosovu, kazao je Jevtić.

"Pitanje uzurpirane imovine posebno utiče na proces povratka. Mi ćemo i dalje raditi na rešavanju ovog problema na način koji smo preporučili, a to je pre svega da se kroz rad posebnog panela pravosuđa pitanje uzurpirane imovine rešava na brži i kvalitetniji način. Uzurpirana imovina je nešto što stoji kao jedna od većih prepreka na putu povratka raseljenih. Rešavanje ovog pitanja je važno za budućnost svih koji žive na ovim prostorima", stoji u saopštenju.

Dodao je da se u budućnosti mora više obratiti pažnja na povratak raseljenih u sredinama u kojima do sada nije bilo uspeha.

"Danas ću spomenuti Mušutište, gde pitanje povratka pokušavamo da rešimo unazad nekoliko godina. Nismo postigli rezultat koji smo očekivali", istakao je Jevtić.

Kako je navedeno u saopštenju, Jevtić očekuje da pristup rešavanju svih nerešenih pitanja bude daleko efikasniji i da ono što se usvoji kroz institucije bude sprovedeno.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021
Kancelarija za KiM pozvala građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju protiv virusa kovid-19.
  • 28.02.2021
Policija izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.

  • 28.02.2021
Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021