Vesti
Saopštenja

Raseljeni lakše do ličnih dokumenata

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže da je Vlada Kosova na jučerašnjoj sednici donela Uredbu kojom će se olakšati dobijanje ličnih dokumenata na Kosovu.
Raseljeni lakše do ličnih dokumenata
Sa sastanka (Foto MZP)

Jevtić je ovu odluku Vlade saopštio na sastanku radne grupe povodom nastavka Skopskog procesa.

"Ova uredba će najviše pomoći raseljenim licima da dođu do ličnih dokumenata i ovo je svakako bila i preporuka koja je proizišla iz Skopskog procesa. Ta vest nas je obradovala", kazao je Jevtić.

On je dodao da je Skopski proces spor, ali se mora nastaviti.

"Nakon više od osamnaest godina nismo uspeli da pitanje povratka rešimo u trajnom smislu i to pitanje zatvorimo na kvalitetan način. Takva nas informacija obavezuje da mi upravo kroz ovaj proces koji smo zajednički pokrenuli, snažnije jače i kvalitetnije radimo na onome što je naš krajnji cilj", istakao je Jevtić.

Jedan od nedostataka koji je proizišao iz Skopskog procesa jeste neimplementacija onoga što je usvojeno kroz institucije na Kosovu, kazao je Jevtić.

"Pitanje uzurpirane imovine posebno utiče na proces povratka. Mi ćemo i dalje raditi na rešavanju ovog problema na način koji smo preporučili, a to je pre svega da se kroz rad posebnog panela pravosuđa pitanje uzurpirane imovine rešava na brži i kvalitetniji način. Uzurpirana imovina je nešto što stoji kao jedna od većih prepreka na putu povratka raseljenih. Rešavanje ovog pitanja je važno za budućnost svih koji žive na ovim prostorima", stoji u saopštenju.

Dodao je da se u budućnosti mora više obratiti pažnja na povratak raseljenih u sredinama u kojima do sada nije bilo uspeha.

"Danas ću spomenuti Mušutište, gde pitanje povratka pokušavamo da rešimo unazad nekoliko godina. Nismo postigli rezultat koji smo očekivali", istakao je Jevtić.

Kako je navedeno u saopštenju, Jevtić očekuje da pristup rešavanju svih nerešenih pitanja bude daleko efikasniji i da ono što se usvoji kroz institucije bude sprovedeno.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020