Vesti
Saopštenja

Raseljeni Đakovčani posetili Dečane i Patrijaršiju

Grupa od oko 50 Ðakovčana raseljenih u centralnoj Srbiji i na severu Kosova, posetila je danas manastire Pećka patrijaršija i Visoki Dečani.

Raseljeni Đakovčani posetili Dečane i Patrijaršiju
Đakovčani u Dečanima (Foto PO Đakovica)

Organizator posete bio je Privremeni organ opštine Ðakovica. Srbi raseljeni iz Đakovice, izrazili su nadu da ovaj grad uskoro neće više biti "zabranjen za Srbe".

"Naša ruka pomirenja i dalje je iskreno pružena doskorašnjim sugrađanima Albancima u Ðakovici", rekao je predsednik Privremenog organa opštine Đakovica Milenko Jovanović.

Istakao je da Albanci moraju konačno postati svesni da radikalizam i etničko čišćenje koje se desilo 1999. godine nad Srbima u tom gradu, nikome ne donose dobro.

Prema njegovim rečima, iako je Ðakovica već dugo neosnovano „zabranjen grad za Srbe“, očekuje se da će u najskorijem periodu ponovo biti moguće posete i manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u gradu pod Čabratom, ali i pravoslavnim grobljima u naseljima Piskoti i Petrovac.

"Budućnost Đakovice je u multietničkom skladu ili je neće imati niko", naglasio je Jovanović.

"Možda nekome, nakon 22 godine od progona Srba i pune opstrukcije povratka u taj grad, povratak izgleda nedostižnim, ali mi opredeljenje ne menjamo i čekamo dan istinske slobode koji će označiti i naš konačni povratak u rodni grad. Što pre se to dogodi, biće bolje svima u Ðakovici i na Kosovu i Metohiji ", istakao je Jovanović.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021