Vesti
Saopštenja

Raseljeni Đakovčani posetili Dečane i Patrijaršiju

Grupa od oko 50 Ðakovčana raseljenih u centralnoj Srbiji i na severu Kosova, posetila je danas manastire Pećka patrijaršija i Visoki Dečani.

Raseljeni Đakovčani posetili Dečane i Patrijaršiju
Đakovčani u Dečanima (Foto PO Đakovica)

Organizator posete bio je Privremeni organ opštine Ðakovica. Srbi raseljeni iz Đakovice, izrazili su nadu da ovaj grad uskoro neće više biti "zabranjen za Srbe".

"Naša ruka pomirenja i dalje je iskreno pružena doskorašnjim sugrađanima Albancima u Ðakovici", rekao je predsednik Privremenog organa opštine Đakovica Milenko Jovanović.

Istakao je da Albanci moraju konačno postati svesni da radikalizam i etničko čišćenje koje se desilo 1999. godine nad Srbima u tom gradu, nikome ne donose dobro.

Prema njegovim rečima, iako je Ðakovica već dugo neosnovano „zabranjen grad za Srbe“, očekuje se da će u najskorijem periodu ponovo biti moguće posete i manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u gradu pod Čabratom, ali i pravoslavnim grobljima u naseljima Piskoti i Petrovac.

"Budućnost Đakovice je u multietničkom skladu ili je neće imati niko", naglasio je Jovanović.

"Možda nekome, nakon 22 godine od progona Srba i pune opstrukcije povratka u taj grad, povratak izgleda nedostižnim, ali mi opredeljenje ne menjamo i čekamo dan istinske slobode koji će označiti i naš konačni povratak u rodni grad. Što pre se to dogodi, biće bolje svima u Ðakovici i na Kosovu i Metohiji ", istakao je Jovanović.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021