Vesti
Saopštenja

Rasel: Puno posla do potpuno slobodnih medija

Danas, više nego ikad, važno je da svi govorimo u korist slobode štampe, navodi koordinator UNDP-a na Kosovu Endrju Rasel povodom Svetskog dana slobode medija.
Rasel: Puno posla do potpuno slobodnih medija
Endrju Rasel (Foto UNDP)

Rasel podseća da je prema izveštaju Fridom hausa iz 2015. godine, sloboda štampe veoma opala, u situaciji kada govorimo o tome da teroristički i kriminalni akteru ućutkuju medije po svaku cenu u borbi za vlast.

“Imamo sreće što na Kosovu imamo glasnu štampu, kako god, “Fridom haus” je ocenio štampu na Kosovu kao delimično slobodnu navodi Rasel.

U pisanoj izjavi za medije ističe i da kada Udruženje novinara Kosova, prijavi 27 pretnji smrću samo u 2015. godini moramo da se složimo se da ima još puno prostora za rad.

“Danas, Kosovski tim Ujedinjenih Nacija, solidariše se sa svojim prijateljima iz medija na Kosovu. Mi Vam potvrđujemo našu predanost za otvoreno, demokratsko i slobodno društvo na Kosovu”, zaključio je Rasel.Ostale vesti

Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023