Vesti
Saopštenja

Rakić: Veliki broj raseljenih i dalje ne može da se vrati na svoja imanja

"Svi oni koji su se pre više dve decenije raselili sa Kosova imaju pravo da se na svoja imanja vrate", saopštio je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić povodom svetskog Dana izbeglica.
Rakić: Veliki broj raseljenih i dalje ne može da se vrati na svoja imanja
Goran Rakić (Foto MZZP)

Rakić je u saopštenju naveo da je "svetski Dan izbeglica još samo jedan dan kada glasno govorimo da je veliki broj onih koji su ne svojom voljom napustili sve ono što su godinama sticali i dalje u raseljeništvu".

"Takva se slika mora promeniti, a promeniće se onda kada povratnici prestanu da budu napadani i zastrašivani, kada se reše problemi njihove uzurpirane imovine, kada se promeni loša ekonomska situacija u povratničkim sredinama i kada prestane to da se želja raseljenih da posete svoja imanja dočekuje negativno”, naveo je Rakić.

On je dodao da će Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično, iznova podsećati na negativan trend povratka i na sve probleme koji ovaj proces prate, te da će uložiti sav napor da se to promeni.

”U Štrpcu je 87 raseljenih porodica koje su boravile u kolektivnim centrima ove opštine 2020. godine dobilo nove stanove, dok je u Ugljaru potpuno obnovljeno kolektivno naselje ”Bergen”. Ove godine će biti zbrinuto u dva nova stambena objekta 40 porodica iz kolektivnih centara u Leposaviću i Zvečanu, a u 2022. godini se planira početak zatvaranja kolektivnih centara u Zubinom Potoku”, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Po podacima Ministarstva za zajednice i povratak, "nakon konflikta na Kosovu 1999. godine, svoje domove napustilo je 226.418 građana. Zbog loše ekonomske i bezbednosne situacije kao i sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine broj povratnika iz godine u godinu opada. Tokom 2020. godine na Kosovo se vratilo 273 lica, tako da je ukupan broj povratnika oko 28.750 od čega je oko 12.600 Srba".Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022