Vesti
Saopštenja

Rakić: Veliki broj raseljenih i dalje ne može da se vrati na svoja imanja

"Svi oni koji su se pre više dve decenije raselili sa Kosova imaju pravo da se na svoja imanja vrate", saopštio je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić povodom svetskog Dana izbeglica.
Rakić: Veliki broj raseljenih i dalje ne može da se vrati na svoja imanja
Goran Rakić (Foto MZZP)

Rakić je u saopštenju naveo da je "svetski Dan izbeglica još samo jedan dan kada glasno govorimo da je veliki broj onih koji su ne svojom voljom napustili sve ono što su godinama sticali i dalje u raseljeništvu".

"Takva se slika mora promeniti, a promeniće se onda kada povratnici prestanu da budu napadani i zastrašivani, kada se reše problemi njihove uzurpirane imovine, kada se promeni loša ekonomska situacija u povratničkim sredinama i kada prestane to da se želja raseljenih da posete svoja imanja dočekuje negativno”, naveo je Rakić.

On je dodao da će Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično, iznova podsećati na negativan trend povratka i na sve probleme koji ovaj proces prate, te da će uložiti sav napor da se to promeni.

”U Štrpcu je 87 raseljenih porodica koje su boravile u kolektivnim centrima ove opštine 2020. godine dobilo nove stanove, dok je u Ugljaru potpuno obnovljeno kolektivno naselje ”Bergen”. Ove godine će biti zbrinuto u dva nova stambena objekta 40 porodica iz kolektivnih centara u Leposaviću i Zvečanu, a u 2022. godini se planira početak zatvaranja kolektivnih centara u Zubinom Potoku”, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Po podacima Ministarstva za zajednice i povratak, "nakon konflikta na Kosovu 1999. godine, svoje domove napustilo je 226.418 građana. Zbog loše ekonomske i bezbednosne situacije kao i sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine broj povratnika iz godine u godinu opada. Tokom 2020. godine na Kosovo se vratilo 273 lica, tako da je ukupan broj povratnika oko 28.750 od čega je oko 12.600 Srba".Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021