Vesti
Saopštenja

Rakić: Veliki broj raseljenih i dalje ne može da se vrati na svoja imanja

"Svi oni koji su se pre više dve decenije raselili sa Kosova imaju pravo da se na svoja imanja vrate", saopštio je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić povodom svetskog Dana izbeglica.
Rakić: Veliki broj raseljenih i dalje ne može da se vrati na svoja imanja
Goran Rakić (Foto MZZP)

Rakić je u saopštenju naveo da je "svetski Dan izbeglica još samo jedan dan kada glasno govorimo da je veliki broj onih koji su ne svojom voljom napustili sve ono što su godinama sticali i dalje u raseljeništvu".

"Takva se slika mora promeniti, a promeniće se onda kada povratnici prestanu da budu napadani i zastrašivani, kada se reše problemi njihove uzurpirane imovine, kada se promeni loša ekonomska situacija u povratničkim sredinama i kada prestane to da se želja raseljenih da posete svoja imanja dočekuje negativno”, naveo je Rakić.

On je dodao da će Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično, iznova podsećati na negativan trend povratka i na sve probleme koji ovaj proces prate, te da će uložiti sav napor da se to promeni.

”U Štrpcu je 87 raseljenih porodica koje su boravile u kolektivnim centrima ove opštine 2020. godine dobilo nove stanove, dok je u Ugljaru potpuno obnovljeno kolektivno naselje ”Bergen”. Ove godine će biti zbrinuto u dva nova stambena objekta 40 porodica iz kolektivnih centara u Leposaviću i Zvečanu, a u 2022. godini se planira početak zatvaranja kolektivnih centara u Zubinom Potoku”, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Po podacima Ministarstva za zajednice i povratak, "nakon konflikta na Kosovu 1999. godine, svoje domove napustilo je 226.418 građana. Zbog loše ekonomske i bezbednosne situacije kao i sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine broj povratnika iz godine u godinu opada. Tokom 2020. godine na Kosovo se vratilo 273 lica, tako da je ukupan broj povratnika oko 28.750 od čega je oko 12.600 Srba".Ostale vesti

Kurti posetio porodice Miletić i Komatović u opštini Istok
Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti je u pratnji ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića juče obišao porodice Miletić i Komatović iz sela Opraške i Žač u opštini Istok.
  • 08.02.2023
ERP: Mural Novaka Đokovića simbol slobode i dostojanstva
"Svaki incident i napad na naš narod na Кosovu i Metohiji naša Eparhija doživljava sa bolom i tugom. Tako je i sa najnovijim incidentom u maloj srpskoj enklavi u Orahovcu, gde je na trgu ispred crkve oskrnavljen mural sa likom najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića", navode iz Eparhije raško-prizrenske. 
  • 07.02.2023
Rakić i Simić razgovarali sa Vigemarkom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsenik Igor Simić razgovarali su sa šefom Misije EULEKS-a na Kosovu Lars Gunar Vigemarkom o bezbednosnoj i političkoj situaciji.
  • 07.02.2023
Ambasadori Kvinte pri OEBS-u u poseti Kosovu
Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u u Beču posetiće danas Kosovo u okviru regionalne turneje po Zapadnom Balkanu, saopšteno je medijima. 
  • 07.02.2023
NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
  • 06.02.2023
Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

  • 05.02.2023