Vesti
Saopštenja

Raкić sa zameniкom generalnog seкretara NATO-a

Bezbednosna situacija na Кosovu je jako krhka, upravo zato se moraju uložiti veći napori da ne dođe do eskalacije. КFOR mora i dalje ostati jedini garant mira i stabilnosti na ovoj teritoriji, preneo je danas na sastanku ministar za zajednice i povratak  Goran Rakić zameniku generalnog sekretara NATO-a Mirčeu Džoanu.

Raкić sa zameniкom generalnog seкretara NATO-a
Goran Rakić i Mirčea Džoana (Foto Vlada Kosova)

”I danas ističem da jednostrani potezi mogu dovesti do nesagledivih posledica koje možemo sprečiti isključivo što hitnijim sprovođenjem dogovorenih sporazuma i formiranjem Zajednice srpskih opština ”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Rakićevog kabineta.

Ministar Rakić, kako je saopšteno, kazao je da svi naredni koraci koji budu preduzimani moraju biti u koordinaciji sa predstavnicima srpskog naroda, jer jedino tako može doći do najboljeg rešenja za probleme koji danas jako zabrinjavaju srpsku i ostale nevećinske zajednice.

Zameniku generalnog sekretara NATO-a je na kraju sastanka preneo da Srbi na Кosovu nisu nikada bili, niti će biti deo problema, ali se moraju poštovati njihova osnovna ljudska prava.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023