Vesti
Saopštenja

Rakić sa Sunjogom o bezbednosti, političkoj situaciji i ulaganjima na sever

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić sastao se sa šefom Кancelarije Evropske unije na Кosovu Tomašom Sunjogom. Razgovarali su o trenutnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji, presudi Ivanu Todosijeviću i pandemiji kovid-19 i razvojnom fondu za Sever Кosova, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.
Rakić sa Sunjogom o bezbednosti, političkoj situaciji i ulaganjima na sever
Šef Kancelarije EU Tomaš Sunjog i ministar za zajednice i povratak Gorana Rakić (Foto MZZP)

Ministar Rakić i ambasador Sunjog su se tokom sastanka saglasili da su investicije jedan od najbitnijih činilaca boljih uslova života i da je veoma značajno što će Evropska unija nastaviti sa ulaganjima na severu Кosova.

Rakić je kazao da je politička situacija na Kosovu zabrinjavajuća, te da postoji veliki broj problema koje treba rešiti, kako bi građani bolje živeli.

On je ukazao i na bezbednosnu situaciju na Кosovu poslednjih meseci. Prema njegovim navodima, veliki broj etnički motivisanih napada govori u prilog tome da su institucije koje moraju da garantuju bezbednost svima u nekom delu svog posla zakazale.

Rakić je apelovao na međunarodne organizacije i institucije da se uključe u rešavanje incidenata sa kojima se srpski narod na Kosovu susreće.

Goran Rakić je tokom razgovora sa šefom Кancelarije EU na Кosovu naglasio da je presuda Ivanu Todosijeviću, kojom je on osuđen na dve godine zatvora, potpuno nepravedna.

Sagovornici su se saglasili da je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa na Кosovu veoma komplikovana i da treba poštovati preporuke struke.Ostale vesti

Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023
Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023