Vesti
Saopštenja

Rakić sa Sunjogom o bezbednosti, političkoj situaciji i ulaganjima na sever

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić sastao se sa šefom Кancelarije Evropske unije na Кosovu Tomašom Sunjogom. Razgovarali su o trenutnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji, presudi Ivanu Todosijeviću i pandemiji kovid-19 i razvojnom fondu za Sever Кosova, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.
Rakić sa Sunjogom o bezbednosti, političkoj situaciji i ulaganjima na sever
Šef Kancelarije EU Tomaš Sunjog i ministar za zajednice i povratak Gorana Rakić (Foto MZZP)

Ministar Rakić i ambasador Sunjog su se tokom sastanka saglasili da su investicije jedan od najbitnijih činilaca boljih uslova života i da je veoma značajno što će Evropska unija nastaviti sa ulaganjima na severu Кosova.

Rakić je kazao da je politička situacija na Kosovu zabrinjavajuća, te da postoji veliki broj problema koje treba rešiti, kako bi građani bolje živeli.

On je ukazao i na bezbednosnu situaciju na Кosovu poslednjih meseci. Prema njegovim navodima, veliki broj etnički motivisanih napada govori u prilog tome da su institucije koje moraju da garantuju bezbednost svima u nekom delu svog posla zakazale.

Rakić je apelovao na međunarodne organizacije i institucije da se uključe u rešavanje incidenata sa kojima se srpski narod na Kosovu susreće.

Goran Rakić je tokom razgovora sa šefom Кancelarije EU na Кosovu naglasio da je presuda Ivanu Todosijeviću, kojom je on osuđen na dve godine zatvora, potpuno nepravedna.

Sagovornici su se saglasili da je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa na Кosovu veoma komplikovana i da treba poštovati preporuke struke.Ostale vesti

Decenija rada Nemačko-kosovske privredne komore
Nemačko-kosovska privredna komora (KDWV) obeležava deceniju uspešnog postojanja. KDWV je osnovana 2012. godine uz podršku Nemačke ambasade i jedna je od najvećih bilateralnih privrednih komra na Kosovu.
  • 23.05.2022
Majmunske boginje do sada nisu registrovane na Kosovu
Na Kosovu nisu prijavljeni sumnjivi slučajevi u vezi sa majmunskim boginjama, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova (NIJZK). Iz Ministarstva zdravlja je građanima poručeno da se epidemiologija majmunskih boginja "pomno prati", još od pojave prvih slučajeva van afričkog kontinenta, u SAD, Evropi i Izraelu.
  • 23.05.2022
Orahovac: Pomoć Šarićima za opremanje vinarije
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je posetio porodicu Šarić u Orahovcu i braći Ljubiši i Draganu uručio pomoć u vidu opreme za otvaranje mini vinarije, koju je obezbedila Кancelarija za Кosovo i Metohiju radi ekonomskog osnaživanja ove porodice.
  • 23.05.2022
Kvinta zahteva sprovođenje ustavne odluke oko manastira Visoki Dečani

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država reagovali su na nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vlasništvu nad manastirom Visoki Dečani.

  • 20.05.2022
Petković: Nikome nije potreban piroman poput Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je "kosovski premijer Aljbin Kurti u međunarodnoj zajednici prepoznat kao nekredibilna osoba i kao neko ko iz pukog hira ugrožava stabilnost čitavog regiona, i zato se svakom porukom usmerenom protiv dijaloga i Vašingtonskog sporazuma direktno okreće protiv mira i stabilnosti.Zbog toga nije ni čudo što Кurti tokom svoje ekskurzije po SAD nije primljen u Beloj kući", saopšteno je iz Kancelarija za KiM.

  • 20.05.2022
FHPK: Odluka SVK osnovana, zahtev da se istraga proširi

Sudsko veće Specijalizovanih veća Kosova, kojim je predsedavao sudija Čarls L. Smit danas je objavilo presudu u predmetu Specijalizovanog tužioca protiv okrivljenih Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 18.05.2022