Vesti
Saopštenja

Rakić sa Sunjogom o bezbednosti, političkoj situaciji i ulaganjima na sever

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić sastao se sa šefom Кancelarije Evropske unije na Кosovu Tomašom Sunjogom. Razgovarali su o trenutnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji, presudi Ivanu Todosijeviću i pandemiji kovid-19 i razvojnom fondu za Sever Кosova, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.
Rakić sa Sunjogom o bezbednosti, političkoj situaciji i ulaganjima na sever
Šef Kancelarije EU Tomaš Sunjog i ministar za zajednice i povratak Gorana Rakić (Foto MZZP)

Ministar Rakić i ambasador Sunjog su se tokom sastanka saglasili da su investicije jedan od najbitnijih činilaca boljih uslova života i da je veoma značajno što će Evropska unija nastaviti sa ulaganjima na severu Кosova.

Rakić je kazao da je politička situacija na Kosovu zabrinjavajuća, te da postoji veliki broj problema koje treba rešiti, kako bi građani bolje živeli.

On je ukazao i na bezbednosnu situaciju na Кosovu poslednjih meseci. Prema njegovim navodima, veliki broj etnički motivisanih napada govori u prilog tome da su institucije koje moraju da garantuju bezbednost svima u nekom delu svog posla zakazale.

Rakić je apelovao na međunarodne organizacije i institucije da se uključe u rešavanje incidenata sa kojima se srpski narod na Kosovu susreće.

Goran Rakić je tokom razgovora sa šefom Кancelarije EU na Кosovu naglasio da je presuda Ivanu Todosijeviću, kojom je on osuđen na dve godine zatvora, potpuno nepravedna.

Sagovornici su se saglasili da je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa na Кosovu veoma komplikovana i da treba poštovati preporuke struke.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021