Vesti
Saopštenja

Rakić sa Hovenijerom o ZSO i procesu povratka

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić se sastao danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država na Кosovu Džefrijem Hovenijerom.
Rakić sa Hovenijerom o ZSO i procesu povratka
Detalj sa sastanka ambasadora Hovenijera i ministra Rakića (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

”Bolji uslovi za povratnike i veća posvećenost ostalih institucija kada je u pitanju proces povratka, neophodno formiranje Zajednice srpskih opština, rešavanje svih otvorenih pitanja putem dijaloga, jer je to jedini put ka boljitku, kao i realizacija svih preuzetih obaveza, je nešto na čemu insistiramo i nešto od čega nećemo odustati”, kazao je Rakić.

On je tokom sastanka dodao da manjinske zajednice na Кosovu ne traže ni manje ni više, već samo ono što im pripada i ta prava apsolutno nikog ne ugrožavaju, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

”Кada budemo rešili pitanje bezbednosti, jer i sami znate da se u kratkom vremenskom periodu dogodilo nekoliko napada na srpske crkve i kada budemo uspeli da obezbedimo bolji ekonomski položaj za manjinske zajednice, rešićemo mnoge probleme”, naveo je Rakić.

Ns sastanku je bilo reči i o predstojećim izborima 3. aprila, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Ovo je prvi sastanak dvojice zvaničnika od početka mandata ambasadora Hovenijera januara ove godine na mestu američkog ambasadora na Кosovu.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022