Vesti
Saopštenja

Rakić sa Hovenijerom o najnovijim dešavanjima na severu

Opšta politička i bezbednosna situacija, sa posebnim akcentom na najnovija dešavanja kada je u pitanju sever Кosova, bile su glavne teme sastanka održanog danas između ministra za zajednice i povratak i predsednika Srpske liste, Gorana Rakića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Кosovu, Džefrija Hovenijera, navodi se u saopštenju.

Rakić sa Hovenijerom o najnovijim dešavanjima na severu
Detalj sa sastanka Đefrija Hovenijera i Gorana Rakića (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Ministar Rakić je, kako se dalje navodi, ambasadoru Hovenijeru preneo je da srpski narod na Кosovu neće trpeti nikakve pritiske kada je u pitanju ostvarenje osnovnih prava i da sva dešavanja i celokupna kriza koja se dogodila prethodnih dana, može se rešavati isključivo razgovorom uz potpuno poštovanje osnovih potreba, kada je u pitanju normalno funkcionisanje Srba.

”Umesto da danas imamo formiranu Zajednicu srpskih opština, koja je sporazumom iz Brisela trebalo da se formira još pre devet godina, i da se preko njenih mehanizama rešavaju problemi koje imamo, mi i dalje tražimo njeno formiranje, što je nedopustivo”, rekao je Rakić.

"Bićemo konstruktivan partner u donošenju dobrih odluka za narode na Кosovu i u cilju boljeg položaja svih zajednica ali i žestok protivnik svega onoga što može da ugrozi položaj koji imamo, a koji danas nije ni malo zavidan", dodao je predsednik Srpske liste.

Na kraju sastanka je ministar Goran Rakić, naglasio da jedino iskrenom voljom svih strana može se prevazići kriza koja danas postoji i da jednostrani potezi nikako ne mogu dovesti do rešenja problema, koji su danas veoma veliki, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.Ostale vesti

Petković: EEAS da zauzme odlučniji stav
Saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno je promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovarajući na apel EEAS-a da se dve strane suzdrže od zapaljivih izjava.
  • 14.08.2022
Princ Filip: Obnoviti istragu zločina u Goraždevcu
Princ Filip Karađorđević poručio je danas, na 19. godišnjicu zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, da je ovaj zločin velika sramota na obrazu međunarodne zajednice i da istragu treba obnoviti.
  • 13.08.2022
Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022