Vesti
Saopštenja

Rakić sa Ardučom: "Nedostatak volje institucija da pomognu"

Nastavak saradnje i rešavanje problema u procesu povratka koji je u stagnaciji, pre svega zbog nedostatka volje institucija da pomognu su važne teme o kojima su razgovarali ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i šef UNHCR misije na Кosovu Erol Arduč, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
Rakić sa Ardučom:
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i šef UNHCR misije na Кosovu Erol Arduč

Ministar Goran Rakić je napomenuo da veliki broj problema na koje ministrstvo nailazi u procesu povratka ne mogu da reše sami.

"Govoriću o tome dok za rešenje istih ne budu imali iskrenu volju, ali i konkretne korake svih institucija koje treba da pomognu, kako bi vratili što veći broj raseljenih", rekao je on.

Na sastanku je istaknuto da su ministrastvu potrebni partneri kao što je UNHCR i da zajedničkim snagama treba uticati na to da dođe do pomaka u procesu povratka .

Rakić je naglasio da je bezbednosna situacija i dalje veliki problem, a da su primeri Dragice Gašić, koja se prošle godine juna meseca vratila u Đakovicu, kao i Marije Novaković koja pokušava da ostvari svoje pravo na povratak u Prištinu, najbolji primeri svega onoga sa čime se ministarstvo suočava godinama kada neko iskaže iskrenu volju za povratkom.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022