Vesti
Saopštenja

Rakić razgovarao sa An Linde o problemima Srba

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić razgovarao je sa An Linde, ministarkom spoljnih poslova Švedske, zemlje koja predsedava Oebs-om, sa kojom je razgovarao na temu bezbednosti, povratka, problema upotrebe srpskog jezika u institucijama i generalno, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve, kao i nesprovođenju odluke Ustavnog suda kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani, saopšteno je iz ovog ministarstva. 
Rakić razgovarao sa An Linde o problemima Srba
An Linde i Goran Rakić (Foto MZZP)

Rakić je, kako je saopšteno, na sastanku kazao da je nedopustivo to što se u 21. veku krše osnovna ljudska prava kada je u pitanju proces povratka i naveo slučaj Dragice Gašić, koja ima iskrenu nameru da nakon povratka ostane u svom gradu.

”Veliki broj problema je u svim ovim oblastima koje smo naveli. Zbog toga i zbog statusne neutralnosti koja je u mandatu OEBS-a, pozivam vas da zajedno više radimo na terenu kako bi postigli veću efikasnost i ukazali na sve probleme koji prate ne samo srpsku, već sve manjinske zajednice. Nažalost i nerazumevanje ostalih institucija nam otežava posao koji radimo”, rekao je on.

Rakić je naveo da je poštovanje kulturne baštine nekog naroda ključno za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

”Ako imate primer da se nakon pet godina odluka Ustavnog suda, kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani još uvek ne sprovodi, jasno vam je da po pitanju vladavine prava nešto ne funkcioniše”, rekao je Rakić.

Dodaje se da je sastanku kome je prisustvovao i ambasador Oebs-a na Kosovu Majkl Devenport, "Rakić je predao spisak svih incidenata koji su se dogodili od početka 2021. godine i zamolio predstavnike ove misije da ulože svoj autoritet kakao bi se predstavila realna slika svega što se dešava".Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021