Vesti
Saopštenja

Rakić razgovarao sa An Linde o problemima Srba

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić razgovarao je sa An Linde, ministarkom spoljnih poslova Švedske, zemlje koja predsedava Oebs-om, sa kojom je razgovarao na temu bezbednosti, povratka, problema upotrebe srpskog jezika u institucijama i generalno, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve, kao i nesprovođenju odluke Ustavnog suda kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani, saopšteno je iz ovog ministarstva. 
Rakić razgovarao sa An Linde o problemima Srba
An Linde i Goran Rakić (Foto MZZP)

Rakić je, kako je saopšteno, na sastanku kazao da je nedopustivo to što se u 21. veku krše osnovna ljudska prava kada je u pitanju proces povratka i naveo slučaj Dragice Gašić, koja ima iskrenu nameru da nakon povratka ostane u svom gradu.

”Veliki broj problema je u svim ovim oblastima koje smo naveli. Zbog toga i zbog statusne neutralnosti koja je u mandatu OEBS-a, pozivam vas da zajedno više radimo na terenu kako bi postigli veću efikasnost i ukazali na sve probleme koji prate ne samo srpsku, već sve manjinske zajednice. Nažalost i nerazumevanje ostalih institucija nam otežava posao koji radimo”, rekao je on.

Rakić je naveo da je poštovanje kulturne baštine nekog naroda ključno za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

”Ako imate primer da se nakon pet godina odluka Ustavnog suda, kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani još uvek ne sprovodi, jasno vam je da po pitanju vladavine prava nešto ne funkcioniše”, rekao je Rakić.

Dodaje se da je sastanku kome je prisustvovao i ambasador Oebs-a na Kosovu Majkl Devenport, "Rakić je predao spisak svih incidenata koji su se dogodili od početka 2021. godine i zamolio predstavnike ove misije da ulože svoj autoritet kakao bi se predstavila realna slika svega što se dešava".Ostale vesti

Skupština Kosova usvojila reviziju budžeta za 2021. godinu

Skupština Kosova usvojila je većinom glasova Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskim izdvajanjima za 2021. godinu. Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i transfera, ovaj zakon ima za cilj borbu protiv pandemije koronavirusa i imunizaciju stanovništva, sa posebnim fokusom na rešavanje ekonomskih problema prouzrokovanih pandemijom.

  • 28.07.2021
’’Izostanak reakcija i tendeciozno informisanje o incidentima njihovo prećutno odobravanje’’
Napadi i pljačke usmereni na povratnike i njihovu imovinu se godinama na Kosovu karakterišu kao da su počinjeni iz ekonomskih motiva. Dok je to možda i istina u nekim slučajevima, izostaje prihvatanje činjenica da, bez obzira na motiv, takva krivična dela imaju veći uticaj na percepciju bezbednosti osetljivih grupa kakve su manjinske zajednice i povratnici, nego na pripadnike većinske zajednice koji se u ruralnim sredinama susreću sa istim bezbednosnim izazovima, ukazuje Nova društvena inicijativa (NSI).
  • 28.07.2021
Zejna Salahi nova direktorka USAID-a na Kosovu
Zejna Salahi položila je zakletvu na dužnost direktorke USAID-a na Kosovu, na ceremoniji koju je vodila administratorka USAID-a Samanta Pauer, saopšteno je iz ove Misije.
  • 28.07.2021
Kancelarija za KiM: Obijen stan Dragice Gašić
Stan Dragice Gašić, jedine povratnice u Đakovicu, obijen je i ispreturan. Ukradeni su joj sigurnosna kamera i ruter za internet, kao i druge lične stvari i hrana koju je dobila, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 27.07.2021
Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021