Vesti
Saopštenja

Rakić: Podrška poslanicima Srpske liste

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da podržava srpske poslanike koji su danas “zbog svog političkog stava bili izloženi uvredama i dobacivanjima poslanika albanskih partija u Skupštini u Prištini”.
Rakić: Podrška poslanicima Srpske liste
Goran Rakić (Foto novosti.rs)

Poslanici kosovske skupštine usvojili su u načelu tri nacrta zakona koja se tiču transformacije BSK u vojsku. Srpski poslanici su, pošto su saopštili da su protiv, napustili zasedanje skupštine.

Oni tvrde da su zbog svog stave bili suočeni sa reakcijom albanskih kolega, koji su ih nazivali pogrdnim imenima.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić navdi da su poslanici Srpske “svojim držanjem pokazali da su pravi predstavnici srpskog naroda, koji neće pokleknuti pred bilo kojim prizemnim uvredama i anticivilizacijskim ponašanjem”.

“Sramno ponašanje nažalost nije bilo dovoljan razlog da predsedavajući prekine sednicu ili bar uputi izvinjenje zbog ovih uvreda i kršenja poslovnika, što najbolje oslikava odnos većine prema Srbima na Kosovu i Metohiji. Ovim putem želim da naglasim da smo u Srpskoj listi apsolutno razočarani i ćutanjem međunarodnih predstavnika, čiji su izaslanici bili prisutni u sali, kada su naši poslanici bili vređani, ali na to nisu reagovali”, navodi RAkić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Rakić pita da li to znači da Srbi i njihovi predstavnici nemaju pravo da iznesu svoj politički stav.

“Znam ja da su i stranci i albanski političari navikli da imaju podobne Srbe u institucijama, koji ćute i podržavaju sve predloge koji dođu na dnevni red, ali su ta vremena prošla, i neće se ponoviti”, poručuje Rakić.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021