Vesti
Saopštenja

Rakić i Vigemark o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se sa šefom Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na Кosovu Larsom Vigemarkom. Glavna tema razgovara bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica. Takođe, razgovarali su i o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Кosovu i negativnim efektima pandemije kovid-19 na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.
Rakić i Vigemark o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Vigemar i Rakić (Foto MZZP)

U saopštnju Ministarstva za zajednice i povratak dostavljenom medijima napominje se da je Rakić izrazio zabrinutost zbog čestih napada na Srbe i njihovu imovinu i ometanja procesa povratka. Naglasio je da napadi zabrinjavaju onoliko koliko ćutnja institucija koje treba da reaguju na iste.

”Vladavina prava i zakona je nešto što se mora poštovati. Кada je reč o povratku raseljenih i obezbeđivanju sigurnog okruženja za opstanak, moram da naglasim da se ne poštuju čak ni osnovni postulati vladavine prava u šta smo već duže vreme unazad uvereni”, kazao je ministar Rakić.

Rakić je poručio da neko mora preuzeti odgovornost za sve negativno što se dešava, jer bez preuzimanja odgovornosti i ispravljanja grešaka iz prošlosti ne može doći do napretka u važnim sferama života i bolje razumevanje između dva naroda.

”Jedino iskrenim zalaganjem i većim uključivanjem manjinskih zajednica u procese odlučivanja može doći do pomaka u poštovanju ljudskih prava”, naglasio je Rakić.

Šef misije Vigemark je istakao da bi povećanje broja pripadnika Policije Кosova iz nevećinskih zajednica, posebno u nekim osetljivim lokalnim oblastima, mogao biti jedan od načina za smanjenje tenzija i izgradnju poverenja, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021