Vesti
Saopštenja

Rakić i Vigemark o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se sa šefom Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na Кosovu Larsom Vigemarkom. Glavna tema razgovara bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica. Takođe, razgovarali su i o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Кosovu i negativnim efektima pandemije kovid-19 na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.
Rakić i Vigemark o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Vigemar i Rakić (Foto MZZP)

U saopštnju Ministarstva za zajednice i povratak dostavljenom medijima napominje se da je Rakić izrazio zabrinutost zbog čestih napada na Srbe i njihovu imovinu i ometanja procesa povratka. Naglasio je da napadi zabrinjavaju onoliko koliko ćutnja institucija koje treba da reaguju na iste.

”Vladavina prava i zakona je nešto što se mora poštovati. Кada je reč o povratku raseljenih i obezbeđivanju sigurnog okruženja za opstanak, moram da naglasim da se ne poštuju čak ni osnovni postulati vladavine prava u šta smo već duže vreme unazad uvereni”, kazao je ministar Rakić.

Rakić je poručio da neko mora preuzeti odgovornost za sve negativno što se dešava, jer bez preuzimanja odgovornosti i ispravljanja grešaka iz prošlosti ne može doći do napretka u važnim sferama života i bolje razumevanje između dva naroda.

”Jedino iskrenim zalaganjem i većim uključivanjem manjinskih zajednica u procese odlučivanja može doći do pomaka u poštovanju ljudskih prava”, naglasio je Rakić.

Šef misije Vigemark je istakao da bi povećanje broja pripadnika Policije Кosova iz nevećinskih zajednica, posebno u nekim osetljivim lokalnim oblastima, mogao biti jedan od načina za smanjenje tenzija i izgradnju poverenja, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021