Vesti
Saopštenja

Rakić i Stoltenberg o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić sastao se sa generalnim sekretarom Nato-a Jens Stoltenbergom. Glavna tema sastanka dvojice zvaničnka bila je bezbednosna situacija na Kosovu.

Rakić i Stoltenberg o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Detalj sa sastanka (Foto MZZP)

Kako se navodi u saopštenju, Rakić je tokom sastanka kazao da je današnji susret dobra poruka za srpsku i ostale manjinske zajednice na Kosovu.

Naglasio je da se u proteklom periodu na Kosovu desilo oko 70 napada na Srbe, njihovu imovinu, na imovinu i verske objekte Srpske pravoslavne crkve.

”Svaki vid ovakvih incidenata ukazuje na jasno usmerenu poruku protiv srpskog naroda da nisu dobrodošli i da povratnici nemaju šta da traže na svojim ognjištima”, istakao je Rakić.

On je dodao da veruje da zajednički rad i koordinacija mogu doprineti smirivanju situacije kada su u pitanju incidenti i naglasio da Kfor i u budućnosti "mora ostati garant mira i stabilnosti na Kosovu, kao i to da srpski narod visoko ceni odluku Nato-a da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga ne dolaze na sever Kosova".Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022